Nimic nu miroase mai bine în casă precum o face cozonacul proaspăt scos din cuptor! Poate, doar turta dulce, însă aromele sunt diferite și împreună completează orice tablou de mare sărbătoare. Asta am descoperit odată ce m-am mutat la casa mea și am fost liberă să dau propriul miros zilelor însemnate.
Iar pentru că mare bucătăreasă nu sunt, am pus, an de an, la cap o listă de preparate simplu de pregătit alături de copil și extra delicioase pentru tot efortul implicat. Așa a venit rândul cozonacului să își facă loc printre alte deserturi numai bune de pus pe masa de Crăciun.
Iar rețeta de la Dr. Oetker mi-a plăcut direct din raft, după denumirea care nu implică frământări suplimentare. Sunt suficiente cele de peste an, nu?! :))
Înainte de toate, simt să spun că aceasta nu este o promovare plătită, dat fiind faptul că este un produs care se găsește în supermarketuri. E doar o rețetă testată de câteva ori care cred că își merită banii și oferă ceea ce promite: un cozonac foarte gustos fără aparate complicate ori frământare obositoare.
Cutia vine cu mare parte dintre ingredientele necesare gata de folosit, nu conține mulți crocobauri și cred că este o variantă mai bună decât orice alt cozonac gata preparat de cumpărat. Mirosul și gustul sunt pe departe mult mai apreciate de către toată lumea atunci când sunt făcute în casă.
Rețeta completă o găsești aici, explicată pas cu pas, așa că nu mai insist să o reiau. În schimb, las mai jos câteva ponturi utile, pe care le-am aflat pregătind de câteva ori cozonacul:
- E important ca amestecul de lapte cu unt topit să fie răcit, fără a se răci de tot, să îl simți la atingere precum apa de baie a bebelușului. Dacă e prea cald ori prea rece, aluatul nu mai crește așa cum ar trebui;
- Pentru a dospi aluatul, poți folosi aragazul preîncălzit și oprit. Păstrează bine temperatura de creștere necesară și recomand ca timpul alocat să fie de 2 ore (în loc de 1,5 ore cât recomandă rețeta);
- La prepararea umpluturii, dacă ești fan nucă precum suntem noi, poți adăuga mai multă nucă decât cea specificată. Eu pun 250 de grame, iar umplutura e mai generoasă la final, fără a afecta consistența.
- După coacere, e indicat să rămână cozonacul în formă până la răcire și abia apoi să fie tăiat în felii și savurat până la ultima firimitură.
Prepararea e o joacă de copii, iar timpii de așteptare între pașii de pregătire fac loc de o altă joacă împreună și cresc pofta de ceva bun.
Spor la treabă și voie bună în bucătărie!



































Dacă articolul a fost relevant pentru tine, te invit să îl distribui pe Facebook aici: