Am scris aici detalii despre cum a apărut cartea Dialoguri sincere, care e scopul ei și ce relevanță ar putea să aibă pentru voi, despre mesajul ei împuternicitor pentru cei mici, dar și despre nevoia conectării înainte de corectare în relația părinte -copil.
În plus, detalii legate de fiecare dintre cele 6 Dialoguri incluse în carte am scris aici, iar acum îți povestesc despre partea creativă a cărții, cea care vine să întregească și să sedimenteze cele citite. Să mențină dialogul deschis și să ofere conectare.
Știu cât de mult iubesc copiii joaca! Trăiesc prin joacă și pentru ei chiar e o treabă serioasă, așa cum am scris aici. Respiră joacă și învață prin joacă. Se pregătesc pentru viață prin ea. Ba mai mult, joaca e un univers întreg în care cei mici au nevoie să se regăsească, pentru ca ulterior să poată să își găsească locul în lume.
Iar atunci când joaca lor prinde forme creative, prin ateliere ce le antrenează originalitatea, ea devine și mai valoroasă, relaxând și aducând bună-dispoziție. Atelierele creative vin cu socializare și competențe pentru munca în echipă, comunicare.
Ele exersează răbdarea și reziliența, încrederea în sine, creând mai multe conexiuni în creierul copiilor decât am putea să conștientizăm la o primă vedere. Posibilitățile sunt infinite și creativitatea e la ea acasă. E loc de greșeală, dar și mai mult loc de a o lua mereu de la capăt.
Însă mai mult decât atât, atunci când în joaca lor creativă ne alăturăm și noi, părinții, rodim împreună cel mai bun „teren” pentru atașament, înțelegere, încredere și iubire necondiționată. Cu acest gând în minte, fiecare dintre cele 6 Dialoguri oferă oportunități minunate de conectare, lucrând împreună, procesând informații și păstrând dialogul sincer.
Și pentru că din experiența mea prin activitatea Clubului de Carte Cu copiii la povești am înțeles cât de important e pentru cei mici să asocieze lectura cu o imagine a autorului, solidificând percepția vizavi de text și oferind interactivitate, fiecare atelier vine însoțit de către un cod QR. Odată scanat folosind camera foto a telefonului ori a tabletei, codul generează un link ce vă va aduce aici pe blog, la mici tutoriale video în cadrul cărora mă veți găsi alături de copilul meu, explicând pas cu pas instrucțiunile.
Așadar, iată cele 6 ateliere creative:
Rutina de culcare
Odată citit Dialogul Azi nu m-am jucat destul, despre joaca ce nu pare vreodată suficientă, atelierul creativ vine în sprijinul respectării regulilor, ajutându-vă să puneți la cale propria Rutină de culcare.
Copiii funcționează foarte bine prin rutine sănătoase, ce le oferă predictibilitate și integrare personală a normelor de conduită. În plus, rutinele aduc siguranță și confort, făcând mai ușoară tranziția de la o activitate la alta.
Astfel, o rutină de culcare ar putea deveni o unealtă bună în a tempera refuzurile lor de a încheia joaca la ceas de seară, oferind o structurare a programului și făcând loc cooperării.
Așadar, la finalul atelierului veți obține un organizator simpatic, cu clapete ce se pot închide (și redeschide ziua următoare), urmărind un progres al îndeplinirii sarcinilor înainte de somn.
Cartonașe cu maniere fără bariere
Așa cum spuneam aici, Dialogul Maniere-bariere vine să întâlnească așteptările fiecăruia legate de servirea mâncării, găsind împreună o variantă de compromis mulțumitoare și de o parte și de cealaltă. Aceasta deoarece de-o parte a mesei suntem noi, părinții, care ne-am dori ca cei mici să mănânce organizat, civilizat și respectând bunele maniere, iar de cealaltă parte sunt copiii, care caută joaca în orice situație, fără a ține cont de regulile de bună purtare.
În acest sens, prin intermediul atelierului creativ, cei mici vor avea loc și de maniere, dar și de joc în timpul mesei. Odată create, rolul Cartonașelor cu maniere fără bariere e să pună la vedere regulile de bună conduită la servirea mesei, reguli pe care toți cei prezenți ar trebui să le respecte.
Partea distractivă e că acestea vor putea fi folosite sub forma unui joc în așa fel încât la finalul mesei, cine strânge toate cartonașele respectate, câștigă un mic beneficiu din partea celorlalți. De exemplu, posibilitatea de a decide ce joacă veți face împreună atunci când timpul va permite, alegerea din câteva variante a unei rețete pe care să o gătiți împreună, un bonus de câteva minute de joacă în plus, ajutor la îndeplinirea unei sarcini, etc.
Carnetul de expert în jucării
Dialogul Mai bine te aștept aduce în discuție rolurile și responsabilitățile fiecăruia, încurajând joaca ori munca independentă și exersarea conștiinței de sine.
Iar pentru că cei mai pricepuți oameni la joacă sunt copiii, atelierul creativ le va „oficializa” acestora calitățile, confecționând împreună propriile Carnete de experți în jucării.
Astfel, având la îndemână „documente” ce să le certifice abilitățile, cei mici se vor simți împuterniciți, câștigând încredere în forțe proprii și curaj de a explora în voie variantele disponibile.
Carnetele de joc le vor oferi oportunități bune de hrănire a nevoilor de competențe și control, luând inițiativă în a-și urmări interesele fără a depinde de alți parteneri de joacă ce nu sunt mereu disponibili.
Hai la drum
În cadrul Dialogului Și eu ce fac? Cei mici vor afla noțiuni despre liberul arbitru, identitatea personală, somatizarea emoțiilor și teama de despărțire.
Iar pentru ca aceste concepte să fie înțelese simplu și explicit, atelierul creativ Hai la drum îi va ajuta să vizualizeze mai bine delimitarea individuală.
Alcătuind o hartă cu nevoile și dorințele fiecăruia, copiii vor înțelege că deși drumurile se despart uneori, ele vă aduc înapoi împreună, pentru că iubirea pentru ei rămâne mereu între voi, indiferent de calea fiecăruia.
Mai mult decât atât, cele două inimi puse pe șnur vor simboliza și mai bine cuprinderea inimioarei lor în cea a voastră, făcând mai ușoară despărțirea. Purtate în jurul gâtului, le vor oferi acestora confortul și asigurarea că inima părinților e completă doar atunci când sunt împreună.
Măsor timpul măr(ișor)
Pentru că Dialogul Poieri ajută la plasarea unor repere de timp ușor de gestionat, fără a-i responsabiliza pe copii înainte de a fi vreme cu măsurarea lui exactă, oferă practic structura cadru de gestionare a trecerii timpului într-un mod prietenos.
Iar odată avut în vedere decalajul de percepție asupra timpului între copii și adulți, atelierul creativ Măsor timpul măr(ișor) ar putea fi de folos celor mici în a-și seta propriul ceas interior la unitatea de măsură universală.
Confecționându-vă propriul ceas, veți putea exersa în voie înțelegerea orelor și ale minutelor, iar forma lui de măr ajută în a împărți puțin diferit momentele zilei, pornind de la ora lor standard de trezire (ora 7 dimineața) când le începe de fapt ziua.
Boneta pentru Zbucium
Dialogul Cocostârcul Zbucium pune accentul pe cele mai sensibile coarde precum stăvilirea nervilor și stăpânirea de sine, pentru a gestiona zbuciumul interior într-un mod simpatic și fără explicații complicate.
Iar pentru a destinde atmosfera în situații tensionate, ultimul atelier creativ din carte, Boneta lui Zbucium, ar putea deveni îndemnul la reconectare, ori de câte ori în relație apar rupturi.
Deoarece se dovedesc utile reperele vizuale de orice fel, ce ar putea să ne ajute în a fi mai conștienți de cum interacționăm și reacționăm pe parcursul unei zile, o astfel de bonetă pentru Zbucium ar putea fi un indiciu bun pentru a ne tempera.
Așadar, în momente de zbucium, când fie cei mici ori cei mari își pierd cumpătul, înmânarea bonetei le-ar putea aminti copiilor de nevoia de a depăși frustrarea de moment prin joacă, mișcare și respirație, iar adulților nevoia de a-și controla mai bine emoțiile negative în relație cu cei mici.
Abia aștept să ajungă cartea și la voi! Cred cu tărie în puterea ei de a aduce mult bine în relația voastră și îmi doresc să rămână mereu la îndemână pentru a vă ajuta să vedeți că nicio relație nu e perfectă și e timpul să privim realitatea fiecăruia așa cum e.
În schimb, oricând e un moment perfect pentru dialoguri sincere cu iubire, conectare și empatie!
Despre carte am scris mai multe aici și aici și te invit să o comanzi pe site-ul Editurii Cartemma.
Mulțumesc!
ÎN STOC
Durata de livrare: 2-3 zile lucrătoare
Vârstă: 2-8 ani
Nr pagini: 102
Editura: Cartemma
Autor: Laura Ivinis
Ilustrator: Cristina Gyalai
Dimensiuni: 220 x 220mm
Copertă: cartonată