Clătitele americane sunt printre primele deserturi pregătite alături de copil. Și primele deserturi pe care ea le-a mâncat. Pe atunci le pregăteam cu banane în loc de zahăr, puneam lapte de migdale (avea intoleranță la proteina din laptele de vacă), ouă, tot felul de făinuri de diverse cereale sau pseudo-cereale și aproape niciodată nu ieșeau pufoase. Dar nu conta, ea le mânca oricum cu mare poftă (multă vreme fiind printre puținele feluri de mâncare acceptate, așa cum am scris aici).
Între timp a crescut, dar dragul de clătite a rămas. Doar că acum le preferă mereu pufoase, așa cum le-a mâncat într-o vară în vacanță, când i s-au părut cel mai bun lucru din univers. Eram la mare, era cald și eram bine, cu toții împreună, relaxați și fericiți. Așa că mereu cere acel fel de clătite. 🙂
De atunci am testat multe rețete, unele mai reușite, altele mai puțin și în final ne-am oprit la rețeta aceasta, rapid de preparat, cu puțin zahăr și fără grăsime, pentru că oricum compensăm cu dulceață ori cremă de ciocolată.
Iată ingredientele:
- 2 ouă
- 160 ml lapte
- 1 linguriță de praf de copt
- 25 g de zahăr
- 1 plic de zahăr vanilinat
- 130 g făină
- un praf de sare
Preparare: Pentru început, separăm albușurile de gălbenușuri. Turnăm laptele peste gălbenușuri și le amestecăm bine. Într-un alt bol, punem împreună făina, praful de copt, zahărul, și zahărul vanilinat, amestecându-le și pe ele. Apoi turnăm compoziția lichidă peste cea solidă și omogenizăm aluatul fără a insista prea tare. La final, mixăm albușurile cu un praf de sare, până când spuma devine tare și o adăugăm, amestecând ușor de sus în jos cu o spatulă, peste aluat.
Între timp încingem bine o tigaie teflonată (care nu lipește și nu mai necesită ulei) și formăm clătite cu lingura. Noi avem o tigaie specială pentru clătite americane (atât de mult ne plac și atât de des le preparăm, încât a fost „nevoie” de o tigaie doar a lor ?), dar ies bine în orice altă tigaie. Secretul e să fie focul cât mai mic la aragaz și uniform distribuit, căci altfel clătitele se ard în exterior și rămân crude în interior. Când se umflă și se rumenesc pe o parte, se întorc cu o spatulă și pe partea cealaltă. Rețeta originală o găsești aici.
Când sunt gata, se servesc calde cu sos de ciocolată, dulceață, fructe, miere, sirop de arțar, piure de castane, chiar și smântână, cașcaval, parmezan, cerul e limita.
V-am făcut poftă?!