Salutare,
Mă bucur să te găsesc aici, interesat să afli rolul Dialogurilor sincere în relație cu cei mici. Cred, cu adevărat, în puterea cărților de a fi deschizătoare de drumuri în a facilita dialogul și înțelegerea asupra lumii, indiferent de vârstă. M-aș bucura ca cele 6 dialoguri incluse în Volumul 2 să vă aducă zâmbete, relaționare și conectare, dar și curaj de a fi buni pentru voi și cei dragi vouă.
Primul volum de Dialoguri sincere a apărut în 2021, iar acum, cu mare bucurie, o nouă carte Dialoguri sincere e gata să ajungă la voi acasă!
Dat fiind succesul primei cărți, care în doar câteva luni a ajuns în aproape 1500 de case, aducând conectare și armonie în familie, am prins curajul și determinarea de a duce Dialogurile la un nou nivel. Această parte a doua păstrează formatul deja cunoscut, însă aduce o abordare mult mai complexă, reală și completă asupra altor subiecte arzătoare în relația părinte-copil. De data aceasta, intervalul de vârstă cărei i se adresează este mai mare (5-9 ani), la fel conținutul și valoarea de ansamblu a textului.
De la lansare și până acum, am văzut câtă nevoie este astfel de dialoguri sincere în familie și cât de mult bine pot aduce în direcția conectării și relațiilor sănătoase între copii și părinți. Feedback-ul extrem de bun mă face să cred și mai mult în șansa cărților de a deveni modele de mediere a neînțelegerilor, iar acest Volum 2 completează tabloul de poveste, oferind o imagine autentică asupra acelor aspecte relevante în direcția stării de bine în familie.
Pe măsură ce copiii cresc, la fel se întâmplă și cu provocările ce apar pe parcurs, iar pentru noi, părinții, devine, uneori, dificil să gestionăm în mod constructiv atât emoțiile celor mici, cât și ale noastre. Ne dorim să le fim părinți buni, să-i apărăm de toate pericolele cum știm mai bine, însă cum îi apărăm în fața reacției noastre?
În agitația cotidiană se întâmplă să ne pierdem răbdarea, bunătatea și înțelegerea, iar atunci când armonia dispare, punem la înaintare comportamente care nu ne reflectă cea mai bună variantă. Uităm că atunci când sunt cel mai greu de iubit, cei mici au nevoie de cea mai multă iubire.
Le cerem insistent să fie cuminți, să nu deranjeze, uneori fără drept la replică și fără să realizăm că de fapt le cerem să renunțe la ei în favoarea noastră. Uităm că sunt și ei mici oameni cu interese și dorințe diferite de ale noastre. Le cerem insistent să nu escaladeze conflicte, însă pierdem din vedere că, de multe ori, nivelul lor de dezvoltare cognitivă nu are capacitățile necesare pentru a înfrâna instincte și a tempera reacții.
Poate dacă am reuși să ne delimităm așteptările în ceea ce îi privește și am face un pas în spate, privind cu mai multă claritate realitatea fiecăruia, am îndrăzni să vedem că în spatele jocului de putere suntem toții oameni ce caută să își facă vocea auzită, să se simtă prețuiți și acceptați în toată unicitatea lor.
Abia atunci am putea alege să ne uităm mai bine la noi înainte să chestionăm comportamentul lor. Nervozitatea vine de undeva, la fel rușinea, mânia, tristețea, frica nejustificată. De aici și lipsa noastră de răbdare, compasiune, iubire necondiționată. De aici, majoritatea conflictelor și neînțelegerilor în relație cu cei mici.
Așa că, înainte de a căuta să-i corectăm pe ei, am putea cerceta mai întâi acele lucruri ce ne destabilizează echilibrul interior și să pornim de acolo dialogul sincer, răspunzându-ne întâi nouă și apoi copiilor. Apărându-i de reacțiile noastre necontrolate, înainte de a-i acuza pentru ale lor, căci modul în care se văd oglindiți în ochii noștri, inclusiv în momentele de zbucium, e modul în care se vor vedea, ulterior, cu proprii ochi.
În plus, am putea înceta să ne mai temem de greșeli, ci să le vedem pentru ceea ce sunt, bune oportunități de învățare, exerciții prin care înțelegem ce nu funcționează și îmbunătățim pe parcurs. Am putea normaliza recunoașterea momentelor de slăbiciune, ne-am putea permite să devenim vulnerabili, să oferim și să primim scuze, să fim cu toții oameni și să ne arătăm compasiune.
De asemenea, conflictele sunt normale și fac parte din viața de zi cu zi a unei familii. Nu sunt de evitat, întrucât oferă exercițiul bun de gestionare a relațiilor interumane, dar și oportunități de creștere împreună și individual.
Însă ce sunt și mai importante decât atât, sunt reparațiile ce urmează conflictelor și deconectărilor în familie. Împăcările ce aduc autoreglarea, adaptarea și reziliența copiilor.
Astfel, cei mici învață că lumea nu li se potrivește perfect și cu toate acestea, e nevoie să se adapteze, să funcționeze în ea. La urma urmei, iubirea în forma ei cea mai autentică, e reparație. Iar reparația începe întotdeauna prin dialoguri sincere.
Citind capitolele incluse în carte alături de cei mici, veți descoperi, probabil, situații în care vă regăsiți și voi, uneori, în care nervii se întind la maxim, iar conectarea dispare. Însă rolul lecturii unor astfel de dialoguri, pe alocuri tensionate și ce abordează subiecte sensibile, e de a oferi oportunități de exercițiu, observând greșeli și corectând comportamente, anticipând rezolvări și calea spre reconectare.
Mai mult decât atât, dialogurile caută să sublinieze că în relație cu cei mici, joaca și atenția unidirecțională a părinților oferă, înainte de toate, cel mai bun „teren” pentru a rodi atașamentul, înțelegerea, încrederea, iubirea necondiționată.
Cu toții ne dorim să fim acceptați și apreciați pentru ceea e bun în noi, chiar și în momentele de slăbiciune, căci astfel de momente, conștientizate și asumate, au cele mai mari șanse de a ne ajuta să creștem împreună, buni pentru noi, dar și pentru cei din jur.
Cele 6 Dialoguri sincere incluse în Volumul 2 tratează subiecte precum răbdarea, curiozitatea, cheful de joacă, dar și simțul proprietății, umilirea, intimidarea ori încrederea în sine. De asemenea, sunt aduse în discuție temerile, reacțiile în fața greșelilor, distincțiile între nevoi și dorințe, limbajele iubirii, dar și prezența ecranelor și a pericolelor ce vin odată cu utilizarea lor în exces, toate pe înțelesul celor mici și într-un mod distractiv.
Veți descoperi împreună un text scris în rime, pentru ca lectura să curgă muzical, iar acele pasaje importante pentru voi, m-aș bucura să rămână în minte, precum un refren îndrăgit. Așa că, vă invit să o comandați pe site-ul Editurii Cartemma:
ÎN stoc
Editura: Cartemma
Autor: Laura Ivinis
Ilustrator: Cristina Gyalai
Vârstă: 5-9 ani
Dimensiuni: 220 x 220 mm
Nr pagini: 108
Copertă: cartonată