Să ne înțelegem, eu nu sunt mare fan turtă dulce, o gust doar pe cea făcută în casă și nu mă dau în vânt după ea. Însă, anul acesta am dat peste rețeta aceasta de turtă dulce și de atunci mi-am schimbat părerea despre desert în sine. E și o vorbă care spune ca dacă nu îți place un anumit lucru, probabil nu l-ai încercat în suficiente moduri. Și chiar pot confirma, în legătură cu turta dulce. Iar dacă mie mi-a plăcut, n-are rost să mai zic cât de mult i-a plăcut copilului!
Inițial, căutând o rețetă netestată până acum, am dat peste rețeta de aici care mi-a atras atenția, dar văzând că aluatul se frământă și lasă la rece peste noapte, nu mi-a prea surâs ideea. Să fac mizerie de două ori, să îi explic copilului că abia a doua zi va putea gusta turta, ea care abia așteaptă să savureze tot ce gătim împreună.
Dar apoi mi-am dat seama că posibil ca acesta să fie unul dintre motivele pentru care turta mea nu ieșea grozavă, că nu eram dispusă să pun mai mult efort la mijloc. Și în final, nu degeaba se spune că lucrurile bune vin la cei ce au răbdare. Așa că am decis să-i dau o încercare. Iar rezultatul a meritat pe deplin! Ba mai mult, a fost sincer chiar mai plăcut să împărțim munca în două zile. Nu ne-am pierdut răbdarea și a ieșit o treabă grozavă. În prima zi am amestecat și frământat aluatul și în a doua am modelat turtele cu entuziasm.
Iată rețeta:
- 150 de grame de unt cu 82% grăsime
- 150 de grame de zahăr brun (se poate folosi și zahăr alb, dar turta dulce va avea o culoare mai pală)
- 200 de grame de miere de albine
- 1 ou întreg
- 5 grame de sare
- 10 grame de bicarbonat de sodiu
- 450 de grame de făină + făină pentru presărat planul de lucru
- 1 lingură extract de vanilie (sau, în lipsă, 1 plic de zahăr vanilat)
- 1 linguriță scorțișoară pudră
- 1 pliculeț amestec de turtă dulce (în lipsă, pot fi adăugate după gust ghimbir praf, cuișoare măcinate, nucșoară)
Preparare:
Într-un bol se amestecă făina, mirodeniile și bicarbonatul de sodiu. Separat, mierea de albine se cântărește într-un castron mare, cel în care se va lucra aluatul. Se adaugă peste miere untul moale și zahărul. Se mixează totul la viteză mare timp de 5 minute, apoi se adaugă oul întreg și extractul de vanilie și se mixează în continuare până se încorporează oul. În această fază e posibil ca untul să se separe (de obicei dacă oul e prea rece), nu are nicio importanță, turta dulce va ieși la fel de bine.
Peste amestecul cu unt și miere din castron adăugăm făina cu mirodeniile, în 3 tranșe. La început vom amesteca cu mixerul, iar după cea de-a 3-a tranșă de făină va trebui să începem să frământăm. Aluatul nu se frământă mult, doar 1-2 minute, cât să se omogenizeze aluatul de turtă dulce. Se presară apoi planul de lucru cu făină, se răstoarnă aluatul de turtă dulce din castron și se modelează într-o formă care să ne permită să-l împărțim în două bucăți egale. Se aplatizează și se înfoliază fiecare, separat, în folie alimentară. Aluatul astfel împachetat se dă la frigider pentru minimum 8 ore, maximum 72 de ore (așa zice rețeta originală).
După trecerea timpului de odihnă, aluatul de turtă dulce se scoate din frigider și se lasă aproximativ 30 de minute la temperatura bucătăriei. Între timp, se pornește cuptorul și se încinge la 180°C. Se presară cu făină aluatul, suprafața de lucru, dar și sucitorul. Aluatul se întinde într-o foaie cu o grosime uniformă de aproximativ jumătate de centimetru, din care se decupează cu ajutorul formelor, turta dulce. Se așează formele decupate într-o tavă cu hârtie de copt, cu distanță de aproximativ 2 cm între ele și se coc timp de 10-12 minute, până ce prin o tentă aurie iar marginile se colorează ușor. Marginile rămase de la decupat se adună la un loc, se întinde aluatul cu sucitorul și se procedează identic, până se epuizează aluatul*. Imediat după coacere, turta dulce va fi foarte fragilă, așa că trebuie lăsată să se răcească bine, în tavă. Când sunt reci, figurinele se întăresc ca niște biscuiți, fragezi la interior și crocanți în exterior.
Copilul a decorat câteva turte dulci cu pastă de marțipan. În rețeta originală găsiți și ingredientele pentru glazura de zahăr cu ou crud, în caz că sunteți fani. Eu evit în general oul crud în orice preparate, cu atât mai mult în cele destinate copilului.
Mirosul de turtă dulce proaspăt coaptă face magie în casă, înainte de sărbători și ne aduce pofta de a fi împreună. Așa că la noi e musai de preparat la fiecare Crăciun, de vreo 4 ani încoace. Ce mai, turta dulce e o tradiție deja, ce a devenit mai gustoasă de când cu rețeta aceasta.
Să vă facă și vouă zilele mai dulci! ;P
* Din cantitățile rețetei iese destul de mult aluat. Așadar, dacă nu aveți răbdare sau timp să modelați multe turte și să coaceți multe tăvi (5 tăvi am copt noi), recomand să congelați una dintre cele două bucăți rezultate prin împărțirea aluatului. Noi am copt tot și am împărțit turta în familie. A fost tare apreciată de toată lumea, în special de către copii. Dar probabil data viitoare vom da și noi o bucată de aluat la congelator, de gătit altă dată.