Aceasta este una dintre cele mai iubite deserturi de la noi de acasă. E atât de simplu de făcut și atât de gustoasă, încât garantat o să fie un hit și la voi acasă. Rețeta o am de la Violeta, despre care am mai scris și aici că mă inspiră mereu când vine vorba despre deserturi delicioase. Te invit să o urmărești aici.
Ciocolata de casă îmi aduce aminte de copilărie, atunci când nu se găseau așa ușor dulciuri ca și acum, dar când efectiv iubeam pe deplin gustul dulce al deserturilor făcute în casă. În continuare iubesc tot ce e făcut cu pasiune și nu doar pe o linie de producție.
De vreun an de când am rețeta aceasta, cred că am repetat-o de cel puțin 10 ori, ca să înțelegi cât de mult ne place. 🙂 Și pentru că nu doar nouă ne place, de fiecare dată cantitatea rezultată e împărțită „frățește” în familia extinsă.
Iată de ce ai nevoie:
- o cutie de lapte praf – 500 grame (rețeta originală e cu lapte praf Rarăul și pot să confirm că într-adevăr e cel mai bun pentru ciocolată de casă)
- 1 pachet de unt 82% grăsime
- 200 mililitri apă
- 250 grame de zahăr
- 2 linguri mari de cacao
- opțional, după gust: alune de pădure prăjite, nucă prăjită, fructe de pădure, stafide.
Preparare: Se pun pe aragaz, la foc mic, într-o oală mai mare: apa, zahărul și untul. Când încep să fiarbă, se mai țin pe foc (tot mic) încă 5 minute. Între timp, într-un bol încăpător, se amestecă bine laptele praf cu cacao, iar apoi se dau prin sită, pentru a evita formarea de cocoloașe. După ce au trecut cele 5 minute cât a fiert compoziția, se ia oala de pe foc și se lasă la „odihnit” 2-3 minute. Apoi se toarnă „în ploaie” laptele praf cu cacao și se amestecă foarte bine, rapid, întrucât compoziția se întărește destul de repede. Când ciocolata devine omogenă, se pot adăuga alune sau nuci, fructe uscate și se toarnă apoi într-o formă de chec tapetată cu hârtie de copt. Pe deasupra, se ornează cu alune întregi, bombonele, nucă, după gust și plăcere. Când e gata, se pune la rece, iar în 3-4 ore se întărește suficient încât să fie servită.
Chiar cred că o să îndrăgiți și voi rețeta, așa că, la următoarea vizită la supermarket, trece pe listă și ingredientele de mai sus și fă-le o surpriză celor dragi cu cea mai gustoasă ciocolată de casă.
Și pentru că se apropie sărbătorile, cred ca ar fi un cadou minunat să ambalezi frumos, cu o fundă roșie, într-o punguță de celofan transparent, câteva felii generos tăiate. Garantat nu dai greș, căci toaaaată lumea iubește ciocolata!