Nu sunt eu bucătăreasa „lui pește” și nici nu cred că voi fi vreodată, însă, din când în când, aici pe blog, vei mai găsi și câte o rețetă testată de către mine și pe care ți-o recomand cu încredere. Practic, dacă cele două „mâini stângi” ale mele reușesc să găsească ceva gustos, rapid și apreciat de toată familia, atunci cel mai probabil, ție o să-ți iasă excelent. În mare parte vei găsi rețete de deserturi, deoarece se gătesc ușor și vin cu o satisfacție anume. Nu sunt mare fan al dulciurilor în general, însă prefer prăjiturile, torturile, brioșele, checul, orice e făcut în casă.
Ca și tine probabil, caut rețete online, însă când vine vorba despre anume preparate, am o sursă sigură, ce știu că nu dau greș niciodată. Prietena mea Violeta e „expert amator” în dulciuri, așa că te sfătuiesc să o urmărești pentru inspirație aici. De la ea am rețeta aceasta de brioșe, iar așa cum am scris și în titlu, ele merg umplute cu orice vrei, sau ai la îndemână. Eu am pus acum dulceață de vișine, la solicitarea copilului, dar am făcut și cu nutella, caramele, nucă, etc.
Iată rețeta:
- 120 grame unt la temperatura camerei (eu recunosc că mereu îl încălzesc la cuptorul cu mirounde, întrucât nu sunt suficient de prevăzătoare încât să-l scot din frigider din timp 😛 bănuiesc că nu influențează rețeta, întrucât mie îmi iese bine și așa compoziția; dar dacă reușești, bănuiesc că ar fi mai în regulă să folosești unul la temperatura camerei).
- 230 grame zahăr
- 3 linguri ulei
- 2 ouă mari
- 180 grame făină
- 1/2 plic praf de copt
- 125 grame smântână sau iaurt grecesc
- o linguriță extract de vanilie
- puțină sare
Preparare: Mai întâi spumăm untul și zahărul, până când zahărul se încorporează suficient și rezultă o cremă. Adăugăm apoi uleiul și vanilia și amestecăm bine. Urmează să adăugăm ouăle, pe rând, amestecând după fiecare. În compoziție turnăm apoi jumătate din smântână, amestecând până la omogenizare și adăugăm jumătate din cantitatea de făină (cernută împreună cu sarea și praful de copt). Peste aluatul rezultat, punem apoi restul de smântână și la final, restul de făină.
Încingem cuptorul la 180 de grade, folosim hârtiuțe speciale pentru forme de brioșe și punem o lingură bună de aluat în fiecare formă. Apoi adăugăm peste, câte o linguriță de umplutură (dulceață de orice fel, cremă de ciocolată, caramel, bomboane, nuci, etc) în funcție de preferințe. Completăm apoi fiecare formă cu aluat până la 3/4 din hârtiuță și dăm totul la cuptor.
Brioșele se coc în aproximativ jumătate de oră, sau până trec testul scobitorii.
Ele pot fi ornate cu o cremă gustoasă din frișcă amestecată cu mascarpone (câte o cutie de 250 grame fiecare), dar fac așa doar la ocazii speciale. 😉 În general le mâncăm simple, întrucât se păstrează mai ușor, au aport caloric mai mic și sunt delicioase oricum.
Să-ți mai spun și ce fac cu cantitatea de aluat în plus, în caz că nu dozez corespunzător compoziția în forme. Orice rămâne, devine un deliciu rapid la aparatul de wafe. Dacă nu ai unul, cred că poți folosi la fel de bine și tigaia pentru clătite, formând mini pancakes. Așa îți mai satisfaci din pofta de dulce, până se coc brioșele.
A, și evident, cele mai gustoase preparate ies mereu gătite în compania celor dragi! Da, poate se face mai multă murdărie în jur, însă în special copiii vor aprecia rezultatul final mai mult.
Poftă bună!