Hai că am spus că acesta nu este un blog culinar, dar întrucât au avut așa mare trecere brioșele de aici, m-am gândit să vin azi, într-o zi de weekend prelungit, cu o nouă rețetă super ușoară și versatilă. Se face rapid, din puține ingrediente amestecate laolaltă și devine delicioasă cu orice găsești la îndemână să îi pui peste blat. Noi am făcut-o cu prune și nuci de data aceasta. Dar poate fi la fel de bună cu mere și migdale, piersici, vișine, fulgi de ciocolată, chiar și numai cu amestec de nuci ori fructe uscate.
Săptămânal obișnuiesc să pregătesc cu al meu copil ceva cu care să ne răsfățăm și voi încerca să te inspir și pe tine. În final, starea de bine vine și din mici bucurii delicioase, gătite împreună. 😉
Rețeta o găsești și pe jamilacuisine.ro, dacă ai nevoie de prezentare video. Altfel, iat-o puțin adaptată, aici:
Iată rețeta:
- 250 grame făină
- 100 grame zahăr
- 5 grame praf de copt
- vanilie
- un praf de sare
- 2 ouă
- 150 mililitri de lapte
- 100 grame de unt topit (eu am avut unt de cocos și a ieșit minunat așa)
- prune, mere, caise, piersici, vișine, orice fructe ai la îndemână, presărate opțional cu nuci, migdale, alune, mărunțite sau fructe uscate
- scorțișoară sau alt mix de condimente preferat de amestecat cu fructele (eu am avut un mix de turtă dulce și a ieșit tare aromată combinația)
Preparare: Cântărim ingredientele și într-un bol amestecăm făina, zahărul, praful de copt, sarea și vanilia. Într-un alt bol amestecăm ouăle cu laptele și untul topit, iar compoziția rezultată o turnăm peste ingredientele uscate de mai sus. Le omogenizăm amestecând ușor și aluatul e gata în mai puțin de 5 minute, cu doar 2 boluri murdare și o spatulă.
Încingem cuptorul la 180 de grade și turnăm compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Eu prefer o tavă mai mare, dreptunghiulară, în care întind bine aluatul, deși stratul iese destul de subțire. Astfel prăjitura se coace mai repede, iar peste aluat pun un strat consistent de fructe, pe care le feliez și le amestec cu scorțișoară sau alt mix de condimente. La final presar nuci, migdale sau alune mărunțite puțin.
Prăjitura e gata în aproximativ jumătate de oră petrecută în cuptor.
Iese delicioasă, așa că ai grijă că se mănâncă rapid!
A, și să nu uit, ai încredere în a-ți lăsa copilul să exerseze felierea fructelor cu un cuțit adaptat vârstei sale. Însă asigură-te că taie cât de cât, chiar dacă e copilul mic, pentru a nu-i crea frustrare, mai mult decât plăcere că te ajută. Te întrebi când poate gestiona un copil cuțitul? Uite că de îndată ce se descurcă bine și cu furculița. În final ambele tacâmuri sunt periculoase dacă nu sunt gestionate corespunzător. Așa că fă un mic instructaj și lasă-l să deprindă folosirea ustensilelor. Altfel, îi vei tăia tot cu carnea și la 10 ani. 😀
Poftă bună!