Te invit să te uiți la tine sincer, să vezi cât de plin sau gol de îmbrățișări ești! De ce? Căci există știință în spatele lor, ce ne arată cât de mult contează în viața noastră. Cum pot face diferența între starea de bine și lipsa ei neconștientizată suficient.
Tocmai de aceea, m-aș bucura să ai în vedere îmbrățișările, ca formă umană și atât de naturală, de a te conecta la tine și la cei dragi. De multe ori căutăm variante complicate pentru a găsi rezolvări la probleme și pierdem din vedere puterea ce o avem mereu la îndemână, deschizând larg brațele spre vindecare.
Găsești mai jos o traducere personală a unui articol plin de dovezi științifice menite să confirme valoarea incontestabilă a unei simple îmbrățișări. Varianta originală a articolului poate fi consultată aici. Iată despre ce e vorba:
În general, îi îmbrățișăm pe cei dragi când suntem entuziasmați, fericiți, triști sau încercăm să ne mângâiem, căci, îmbrățișarea se pare, este universal reconfortantă. Ne face să ne simțim bine. Iar starea de bine provenită astfel, ne face mai sănătoși și mai fericiți.
Potrivit oamenilor de știință, beneficiile îmbrățișării depășesc acel sentiment cald pe care îl ai atunci când ții pe cineva în brațe. Iată cum:
1. Îmbrățișările pot oferi mult confort
Ele te pot ajuta să te simți mai aproape de cineva la care ții, fie că este un partener, un prieten sau un copil. Ele pot crește, de asemenea, sentimentele de fericire și împlinire, întărindu-ți convingerile că altor persoane le pasă de tine.
Însă când circumstanțele te împiedică să petreci timp cu cei dragi, s-ar putea să te simți destul de disperat după afecțiune fizică, căci atingerea este o nevoie de bază, așa că este absolut normal să fie așa. A trăi fără apropiere, mai ales pentru o perioadă mai lungă de timp decât de obicei, poate avea un impact destul de mare asupra sănătății tale emoționale.
Totuși, există și o veste bună. O îmbrățișare de la cei dragi te va ajuta să te simți mai bine destul de repede. Iar între timp, dacă chiar ai nevoie de o îmbrățișare și ești singur, de ce să nu încerci să-ți oferi una? Îmbrățișarea de sine poate suna puțin ciudată, chiar prostească, dar este un lucru real.
2. Îmbrățișările reduc stresul, arătându-ți sprijinul
Când un prieten sau un membru al familiei are de-a face cu ceva dureros sau neplăcut în viața lor, îmbrățișează-i! Oamenii de știință spun că acordarea de sprijin prin atingere unei alte persoane poate reduce stresul celui care este consolat.
Ba chiar, poate chiar reduce stresul persoanei care oferă mângâierea. Într-un studiu aplicat pe douăzeci de cupluri, bărbații au primit șocuri electrice neplăcute, în timp ce partenerele lor le erau alături, ținându-i de braț.
Cercetătorii au descoperit că părțile creierului asociate cu stresul fiecărei femei au prezentat o activitate redusă, în timp ce acele părți asociate cu recompensele comportamentului matern au arătat mai multă activitate. Astfel, când îmbrățișăm pe cineva pentru a-i oferi mângâiere, avem parte, la rândul nostru, de mângâiere.
3. Îmbrățișările te pot proteja împotriva bolilor
Efectele de reducere a stresului prin îmbrățișări ar putea funcționa și pentru a te menține mai sănătos. Într-un studiu ce a avut în vedere peste 400 de adulți, cercetătorii au descoperit că îmbrățișarea poate reduce șansele unei persoane de a se îmbolnăvi.
Participanții cu un sistem de sprijin mai mare, au fost mai puțin probabil să se îmbolnăvească. Iar cei cu un sistem de sprijin mai mare care s-au îmbolnăvit, au avut simptome mai puțin severe decât cei cu sistem de sprijin redus sau deloc.
4. Îmbrățișările îți pot îmbunătăți sănătatea inimii
Într-un studiu, oamenii de știință au împărțit un grup de aproximativ 200 de adulți în două divizii: Un grup a avut parteneri care s-au ținut de mână timp de 10 minute, urmate de o îmbrățișare de 20 de secunde. Celălalt grup a avut parteneri care au stat în tăcere timp de 10 minute și 20 de secunde.
Iar în urma studiului, s-a dovedit că persoanele din primul grup au prezentat valori fără fluctuații ale tensiunii arteriale și ale frecvenței cardiace, în comparație cu cel de al doilea grup.
Conform acestor constatări, o relație afectuoasă, însoțită de îmbrățișări, poate fi bună pentru sănătatea inimii.
5. Îmbrățișările te pot face mai fericit
Oxitocina este o substanță chimică din corpul nostru pe care oamenii de știință o numesc uneori „hormonul îmbrățișării”. Acest lucru se datorează faptului că nivelul său crește atunci când îmbrățișăm, atingem sau stăm aproape de altcineva. De asemenea, oxitocina este asociată cu fericirea și cu niveluri reduse de stres.
Oamenii de știință au descoperit că acest hormon are un efect puternic, în special, la femei, determinând o scădere a tensiunii arteriale și a hormonului de stres norepinefrină.
Un studiu a constatat că beneficiile oxitocinei au fost cele mai puternice la femeile care au avut relații mai bune și îmbrățișări mai frecvente cu partenerul lor, iar efectele pozitive ale oxitocinei s-au constatat inclusiv atunci când își țineau copiii strâns în brațe.
6. Îmbrățișările ajută la reducerea temerilor
Oamenii de știință au descoperit că atingerea poate reduce anxietatea la persoanele cu stima de sine scăzută.
Ei au demonstrat că până și atingerea unui obiect neînsuflețit – în acest caz un ursuleț de pluș – a ajutat la reducerea temerilor oamenilor cu privire la existența lor.
7. Îmbrățișările pot ajuta la reducerea durerii
Cercetările sugerează că unele forme de atingere pot fi capabile să reducă durerea. Într-un studiu, persoanele cu fibromialgie (o tulburare caracterizată prin dureri musculo-scheletice răspândite în tot corpul, însoțite de oboseală, tulburări de somn, de memorie și de dispoziție) au avut șase tratamente terapeutice prin atingere.
Fiecare tratament presupunea atingerea pielii în diverse forme, iar participanții au raportat o creștere a calității vieții și o reducere a durerii. Dintre acestea, îmbrățișarea e amintită ca formă de atingere care poate ajuta la reducerea durerii.
8. Îmbrățișările te ajută să comunici cu ceilalți
Mare parte a comunicării umane are loc verbal sau prin expresii faciale, dar atingerea este un alt mod important prin care oamenii își pot trimite mesaje unul altuia.
Oamenii de știință au aflat astfel că un om e capabil să-și exprime o gamă largă de emoții unei alte persoane atingând diferite părți ale corpului. Unele emoții exprimate includ furia, frica, dezgustul, dragostea, recunoștința, fericirea, tristețea și simpatia. Astfel, îmbrățișarea este un tip de atingere foarte reconfortant și comunicativ.
De câte îmbrățișări avem nevoie?
Terapeutul de familie Virginia Satir a spus odată: „Avem nevoie de patru îmbrățișări pe zi pentru a supraviețui. Avem nevoie de 8 îmbrățișări pe zi pentru întreținere. Avem nevoie de 12 îmbrățișări pe zi pentru creștere. Deși asta poate suna ca o mulțime de îmbrățișări, se pare că mai multe îmbrățișări sunt mai bune decât nu suficiente.”
Deci, câte îmbrățișări ar trebui să avem pe zi pentru o sănătate optimă? Potrivit științei, ar trebui să avem parte de cât mai multe dacă vrem să culegem cu adevărat efecte pozitive de pe urma lor.
Din păcate însă, majoritatea oamenilor de azi sunt lipsiți de atingere. Mulți duc vieți solitare sau ocupate, cu interacțiune și atingere reduse. Convențiile noastre sociale moderne îi împing adesea pe oameni să nu se atingă de alții care nu au legătură directă cu ei. Cu toate acestea, se pare că am putea avea cu toții beneficii mari dacă am fi mai apropiați.
Așadar, dacă vrei să te simți mai bine cu tine însuți, să-ți reduci stresul, să îmbunătățești comunicarea și să fii mai fericit și mai sănătos, se pare că a da și a cere mai multe îmbrățișări este un loc bun de început.
Îmbrățișări fericite, tuturor!
Dacă articolul a fost relevant pentru tine, te invit să îl distribui pe Facebook aici: