Atât de mult mă bucur când al meu copil îmi cere să-i pregătesc dulciuri din copilăria mea! Acum când se găsesc de toate, gustoase și atrăgătoare, nu m-aș fi gândit că ar mai putea exista interes pentru ce a fost odată. Dar uit că în copilăria lor, cei mici sunt curioși cum noi uităm să mai fim.
Din când în când, în timp ce ne jucăm și îi zburdă imaginația, e curioasă să știe detalii de când eram eu copil. Ce jucării aveam, cum era casa în care trăiam, ce prieteni aveam, cu ce mă îmbrăcam, ce îmi plăcea să mănânc. Și dintre toate, cel mai tare se bucură atunci când găsește vreo asemănare între ea și varianta mea, copil.
Așa a aflat și despre salamul de biscuiți, care i s-a părut cea mai trăsnită idee pe care a auzit-o în ultima vreme. Cum adică, nu salam care nu e cu carne, ci e desert? Și mai e și bun? Trebuia să încerce așa ceva, musai!
Eu nu mai pregătisem niciodată rețeta aceasta, așa că am căutat ingredientele online și am rămas surprinsă, cât de simplu și rapid se face. Am ales cea mai simplă rețetă, curată, precum cea de altă dată. Varianta originală o găsești aici (eu am modificat puțin cantitatea de biscuiți folosită, întrucât aveam 450 de grame acasă; și chiar și așa mi se pare că sunt prea mulți biscuiți, așa că recomand să folosești mai puțin). Iată despre ce e vorba:
Ingrediente:
- 400 grame biscuiți clasici simpli
- 150 grame de unt de 82 % grăsime
- 3 linguri de cacao
- 100 grame de zahăr
- 200 mililitri de lapte
- esență de rom/vanilie
- +/- cocos sau nucă măcinată pentru decor
Preparare: Pentru început, rupem cu mâinile biscuiții în bucățele, nici prea mici, nici prea mari, nici prea egali 😛 (aceasta a fost partea preferată, mai mult o joacă, decât o muncă în sine, pentru că s-a distrat bine spărgând biscuiții în o mie de bucăți, cum a zis ea). Apoi lăsăm biscuiții de-o parte și ne ocupăm de cremă. Punem laptele într-o oală pe foc și adăugăm untul, amestecând din când în când, până când untul se topește.Adăugăm zahărul și amestecăm până când se topește și el.
Apoi turnăm și praful de cacao, amestecând pentru a omogeniza bine compoziția. Cu cât e mai cald laptele, cu atât se va amesteca mai ușor. Punem și esența de rom/vanilie și lăsăm crema să se odihnească pentru câteva minute, cât să rămână caldă, dar nu fierbinte. La final turnăm compoziția peste biscuiți și amestecăm bine, până când partea lichidă acoperă complet biscuiții.
Lăsăm aluatul să stea pentru aproximativ 10 minute, pentru a se absoarbe crema în bucățelele de biscuiți, iar între timp întindem o folie transparentă pe masa de lucru. Peste folie putem presăra fulgi de cocos ori miez de nucă pentru decor (noi nu am pus, ca a vrut salamul original, așa cum îl mâncam eu).
Turnăm apoi peste folie aluatul, pe care îl modelăm cu mâinile până când obținem forma unui salam. Încheiem prin a-l rula bine în folie și a-l pune la rece pentru câteva ore, ori peste noapte.
Recunosc, la noi pofta a fost prea mare, așa că i-am oferit din compoziție direct într-un castronaș, așa caldă. I-a plăcut tare mult. Și noi adulții ne-am bucurat să ne amintim de gustul copilăriei.
Dacă ți-am făcut poftă, ai în vedere că rețeta nu conține mult zahăr; astfel va fi prietenoasă cu dieta voastră, dar nu avea prea mari așteptări să fie dulce precum ciocolata de casă. Iar pentru că e sățioasă, merge bine oferită ca o gustare delicioasă.
Spor la gătit împreună!
Dacă articolul a fost relevant pentru tine, te invit să îl distribui pe facebook aici: