De curând am aflat despre proiectul MentAid, un proiect care a pornit de la ideea de a face sănătatea mintală accesibilă la nivel de comunitate și mi s-a părut o inițiativă absolut lăudabilă, dar mai ales necesară. Acest proiect are ca scop atât răspândirea psihoeducației în comunitatea largă, cât și pregătirea societății în a oferi suport emoțional, prin învățarea celor mai potrivite moduri de a susține pe cei de lângă noi atunci când aceștia trec printr-o dificultate emoțională.
În echipa proiectului sunt implicați doi psihoterapeuți din Cluj Napoca, ce au pus la punct o platformă online de educare privind primul ajutor în sănătate mintală.
„ Putem învăța cum să oprim o hemoragie, cum să aplicăm un bandaj sau să curățăm o rană, dar ce facem când rănile sunt emoționale, nu se văd, însă afectează bunăstarea persoanei care le are? Ei bine, proiectul MentAid are misiunea de a acoperi această necesitate, prin a ne învăța să-i ajutăm pe cei apropiați – colegi, prieteni, familie – când aceștia trec prin dificultăți emoționale, precum stare depresivă, îngrijorări foarte multe, stres frecvent.” – transmit inițiatorii proiectului.
Platforma MentAid conține o serie de module destinate psihoeducației, fiind livrate informații despre tulburările emoționale cele mai comune pentru a le înțelege mai bine. Totodată, modulele vizează pregătirea pentru acordarea primului ajutor emoțional, prin dezvoltarea unor abilități și exersarea unor tehnici.
Obiectivul acestei inițiative este de a-i învăța pe oameni să-i ajute pe cei dragi, pe cei din jur, când aceștia se confruntă cu probleme emoționale. Dezvoltând o comunitate informată despre sănătatea mintală, o comunitate empatică și pregătită să ofere sprijin emoțional, putem să fim rezilienți în fața dificultăților emoționale și să creștem în urma lor.
Platforma online pune la dispoziția vizitatorilor atât module de e-learning contra-cost, la prețuri accesibile cât și module total gratuite, precum e Modulul de Abilități terapeutice. La finalul acestui modul vei şti mai multe despre modalitățile recomandate de a aborda pe cineva care trece printr-o situație stresantă (abilităţile terapeutice) şi vei fi exersat cum să le aplici în viaţa de zi cu zi.
Te invit să parcurgi modului aici și să dai informația mai departe, pentru a veni în ajutor cât mai mult în comunitate.