E sezonul căpșunilor dulci și aromate, așa că e timpul perfect pentru a le savura sub toate formele! Copilul meu le iubește și nu m-am sfiit să i le ofer destul de repede în procesul de diversificare, deși erau catalogate ca fiind cu potențial alergen. Discuții sunt multe pe tema aceasta, iar cele mai recente studii par să încline balanța în a introduce alergenii în alimentația bebelușilor sănătoși, oferind corpului capacitatea de a se adapta precoce la a-i asimila fără probleme.
Și pentru că i-a tolerat foarte bine, căpșunii au devenit rapid fructele preferate ale copilului iar de cele mai multe ori alege să îi servească proaspeți. Cu toate acestea, vara, atunci când se găsesc la discreție și se întâmplă să rămână în frigider după o vizită la piață, caut să îi transform în ingrediente pentru deserturi delicioase, așa cum sunt și mini prăjiturele cu căpșuni.
Am mai spus aici pe blog că nu sunt un bucătar foarte iscusit, așa că atunci când vine vorba de gătit, mă rezum la rețete ușoare și simplu de preparat în compania copilului, ca într-o joacă distractivă. La fel e și rețeta aceasta, cu ingrediente la îndemână și fără procedee complicate.
M-am inspirat dintr-o rețetă de aici, însă am simplificat puțin lista de ingrediente și în loc de prăjitură în tavă, copilul și-a dorit să formăm din aluat mini prăjiturele, gătind compoziția în forme de brioșe. A avut o idee chiar bună, căci sunt mult mai ușor de savurat așa! Aluatul e fraged la bază, aromat la mijloc și crocant deasupra. O nebunie!
Din cantitatea totală, ne-au rezultat 20 de bucăți de care ne-am bucurat pe săturate, păstrându-se bine la frigider pentru câteva zile într-o cutie închisă ermetic.
Iată de ce aveți nevoie:
– 400 de grame de făină
– 150 de grame de zahăr
– 80 de grame de zahăr brun
– 200 de grame de unt rece, cu minim 80% grăsime
– 2 ouă
– extract de vanilie
– 5 grame de praf de copt
– un praf de sare
– 500 de grame de căpșuni
– 50 de grame de zahăr pudră
Mod de preparare: Într-un bol încăpător se adaugă împreună faina, praful de copt, sarea, zahărul alb și brun și se amestecă bine. Peste ele se rade untul rece din frigider și se încorporează cu degetele (nu prea mult, pentru a nu se topi untul) până rezultă un aluat nisipos. Se bat ouăle reci și se adaugă în aluat, alături de extractul de vanilie, se amestecă totul împreună și se frământă puțin până când aluatul devine compact.
Cât e încă ușor moale, aluatul se separă în două bucăți: una de 2/3 din total care se întinde cu degetele în formele de brioșe și una de 1/3 ce se va rupe în bucățele la final peste compoziția de căpșuni și se pun la frigider (atât formele cu aluat, cât și bucata porționată rămasă) până când se pregătesc căpșunii.
Aceștia se taie bucățele și se amestecă apoi cu zahărul pudră, iar compoziția rezultată se distribuie în cantități aproximativ egale în toate formele de brioșe, peste aluatul întins anterior. La final, bucata de aluat rămasă, se rupe în bucățele și se presară peste compoziția de căpșuni.
Mini prăjiturelele se coc în cuptorul preîncălzit la 190 de grade timp de 40 de minute (până când bucățelele de aluat de deasupra devin aurii). Se lasă puțin la răcit în forme și pot fi savurate apoi călduțe sau reci, poate chiar cu înghețată lângă.
Poftă bună!