Pentru că în general ne-am obișnuit să vorbim despre inteligența emoțională a copiilor, cred că ar fi important să nu pierdem din vedere că aceasta se educă cel mai bine prin intermediul unor părinți ce sunt la rândul lor inteligenți emoțional.
Experții sunt de acord că 80% din succesul nostru în viață este atribuit inteligenței emoționale, în timp ce IQ ocupă doar 20%. De aceea, a avea note mari nu este singurul indicator că un copil va excela în viață.
Inteligența emoțională sau EQ este un mod de a recunoaște, înțelege, alege și monitoriza modul în care gândim, simțim și acționăm. Încurajarea dezvoltării emoționale a copiilor, va determina cât de fericiți vor fi și cât de mult vor reuși să realizeze de-a lungul vieții. „Creșterea unor copii inteligenți din punct de vedere emoțional începe prin a fi noi înșine inteligenți emoțional” spune John Gottman, doctorat, psiholog, expert în relații și fondator al Institutului Gottman. „Este important să înțelegem propriile sentimente cu privire la emoții și să învățăm că auto-înțelegerea vine din recunoașterea propriilor sentimente”, scrie el.
Părinții sunt responsabili de predarea și îndrumarea copiilor lor. Și pentru aceasta e nevoie de cele mai multe ori de conștientizare și empatie.
Iată câteva trăsături pe care le au părinții inteligenți emoțional, extrase din articolul de aici, publicat pe una dintre cele mai mari comunități online de părinți https://www.smartparenting.com.
Așadar, părinții inteligenți emoțional:
1. Nu uită să aibă grijă de ei înșiși. Părinții inteligenți emoțional sunt iubitori și își sprijină copiii. Dar sunt, de asemenea, atenți la propriile nevoi, tratându-se cu respect și grijă. Ei sunt, de asemenea, plini de compasiune față de ei înșiși. La fel cum înțeleg că e nevoie să umple cupa emoțională a copiilor cu afecțiune, dragoste, siguranță și atenție, știu că și ei ar trebui să-și îndeplinească nevoile. Ori de câte ori se simt epuizați sau copleșiți, știu să facă un pas înapoi și să se prioritizeze.
„Subliniind propria bunăstare îi va face mai răbdători, mai veseli și mai energici”, scrie psihologul clinic Meghna Singhal, Ph.D., în rubrica sa pentru Psychology Today. „Ei recunosc că nevoile lor sunt valabile și investesc resurse în practicarea îngrijirii de sine.”
2. Creează o legătură mai profundă cu copiii lor. Sunt prezenți și oferă atenție nedisturbată, creează legături de calitate, tradiții și amintiri speciale împreună.
3. Practică educarea emoțiilor. Ajută copiii să-și identifice și să-și numească sentimentele, permițând reglarea emoțională. Nu îi resping și nu îi critică pentru că arată emoții, pozitive sau negative.
„Faceți din aceasta o oportunitate de a sublinia, conecta și preda”, spune dr. Singhal. Ajutați-l pe copil să-și descopere emoțiile și cum să facă față când devine dificil. Acest lucru vă va învăța și copilul să rezolve probleme.
4. Înțeleg că disciplina este pentru predare, nu pentru pedeapsă. Stabilesc limite, (astfel încât copiii lor să-și poată controla emoțiile pe măsură ce le experimentează), dar și reguli clare și consecvente care modelează comportamentul și oferă un sentiment de ordine.
5. Dezvoltă rezistența și rezistența copiilor. Grit este o trăsătură de personalitate care face ca cineva să continue să lucreze către un obiectiv, în ciuda eșecurilor sau a eșecurilor. Potrivit experților, este un semn al copiilor de succes, iar părinții inteligenți emoțional se străduiesc să hrănească acest lucru la copilul lor. Laudă munca și procesul asiduu al copiilor în atingerea obiectivelor, îi lasă să-și urmărească pasiunea, fără a fi nevoie să caute aprobarea altora. În cele din urmă, le reamintesc că eșecul nu este permanent; în schimb, pot încerca întotdeauna din nou.
6. Sunt modele bune de valori. Cu ochii copiilor întotdeauna ațintiți asupra lor, părinții inteligenți emoțional știu cum să-l modeleze pentru a contura comportamentul celor mici. „Pur și simplu spunându-i copilului să fie mai cinstit sau muncitor, mai recunoscător sau plin de compasiune, nu funcționează îndeajuns. Educând prin propriul exemplu, părinții modelează valorile pe care le susțin, etichetează și consolidează expresia valorilor viitorilor adulți ”, scrie Singhal.
Valorile bune sunt predate acasă. Așadar, încurajați comunicarea deschisă cu copiii, pentru a-i învăța cum să se conecteze cu alte persoane, să facă schimb de idei și să dezvolte un sentiment de respect, ca modalitate de a le hrăni inteligența emoțională.