Copilul meu are 6 ani și de aproximativ 2 ani, a început să se mai joace și singură. Bine, probabil se juca și înainte, însă întrucât timpul petrecut în joacă independentă era unul destul de limitat, în memoria mea nu a rămas salvat sub forma aceasta. Dar pe măsură ce a crescut, a început să priceapă că de multe ori poate fi mult mai distractiv să începi joaca de unul singur, decât să aștepți după ceilalți să aibă timp/răbdare/dispoziție necesară.
Iar carantina și apoi limitarea interacțiunilor, coroborat cu părinți ocupați, obosiți și stresați lucrând de acasă, au lăsat copilul fără prea multe variante de petrecere a timpului liber. După ce se juca cu cățelul (despre cât de mult bine aduce un animal de companie în viața copiilor am scris deja aici), după ce se uita la desene, după ce răsfoia niște cărți ori după ce desena sau colora ceva, venea „cerșind” timp de joacă împreună. Și întrucât de multe ori se întâmpla să fie refuzată, singura variantă era să se joace singură. Treptat apoi, joaca neînsoțită a început să fie plăcută, iar acum alege chiar bucuroasă ce să se joace, atunci când noi, părinții, avem alte treburi.
Cu toate acestea, în mod evident preferă oricând joaca împreună, ori de câte ori se ivește ocazia. Și trebuie să spun că facem în așa fel încât să existe satisfăcător de multă joacă pentru toți 3 în cursul unei săptămâni. Iar atunci când nu se întâmplă întocmai, copilul se asigură că de îndată ce va fi posibil, va urma o joacă mare împreună.
Pentru că știu cât de bine-venite sunt oricând idei de jocuri independente ori de familie, iată o listă cu cele mai iubite jocuri de la noi din casă, alese fără o ordine anume, de către copil. Primele 5 se pot juca de unul singur bine-mersi, iar următoarele vin cu distracție în grup.
- Geomag – sau orice altă variantă de elemente cu magneți, se pot fi interconectați. Copilul alege oricând jocul acesta, iar după ce construiește machetele din modelele din instrucțiuni, mereu devine creativă și construiește diverse alte forme.
- Tableta de desen – dacă și ai tăi copii iubesc să deseneze, atunci cu siguranță o astfel de tabletă va fi mai mult decât apreciată. Copilul meu o adoră pentru că poate crea la infinit desene, e ușor de transportat oriunde și e un fel de gadget cu care are voie să se joace atât cât poftește.
- IQ Link – acest joc a „prins-o” din prima. Îi place că vine cu sute de variante de potrivire a formelor în manualul de utilizare și pentru că aceste variante sunt pe niveluri de dificultate, e tare mândră de ea când reușește să le potrivească pentru a avansa în joc. Chiar în amintesc că în prima săptămână în care a primit jocul, a fost atât de fascinată de el, încât a petrecut zilnic câteva ore bune în fața lui.
- Joc de construit și înșurubat – deși copilul meu e fetiță, e tare îndemânatică și pricepută la construcții de orice fel. Iar jocul cu șurubelniță, elemente, șuruburi și piulițe a cucerit-o de la prima vedere, la un troc de jucării organizat la Clubul de carte Cu copiii la povești. L-a luat așa cum era, fără a avea toate piesele componente, dar pe ea nu o deranjează deloc și chiar e unul dintre jocurile ei preferate.
- Lego – de orice fel, cu sau fără manual, oricând, oriunde și oricât. Am mai spus mai sus că îi place să construiască și am impresia că iubește lego odată pentru că are o satisfacție anume când reușește singură să construiască după manual și mai apoi pentru că inventează alte și alte obiecte, clădiri, scene de joacă, cerul e limita.
- Marocco (sau Mikado sau joc cu bețe) – e un joc de dexteritate ce se joacă rapid și e tare distractiv. Îl jucăm împreună atunci când nu avem mult timp la dispoziție și avem chef de concentrare și bună-dispoziție.
- Dobble – jocul acesta ne-a salvat de la plictiseală și stare de deznădejde când am fost internați la spital pentru probleme intestinale o lungă perioadă de timp. Ne-am jucat atunci atât de mult, încât copilul a devenit expert la găsit elemente comune pe cărțile de joc. E chiar mai pricepută decât noi, adulții și e jocul ei preferat atunci când are chef să câștige, să-și crească stima de sine.
- Uno – e un joc de cărți distractiv, ce se bazează pe mult noroc și copilului îi place că e imprevizibil și plin de suspans.
- Găina cu ouăle – jocul acesta îl are încă de când era micuță tare și abia nimerea să potrivească penele în cuibar și cu toate acestea, îi plăcea tare mult să se joace. Aceeași plăcere a rămas și acum, când se distrează copios ori de câte ori cad ouă printre pene. Nici măcar nu contează cine câștigă, bucuria jocului e mai mare mereu.
- Zarurile cu povești – e în topul preferințelor, întrucât îi place să inventeze cele mai zăpăcite povești. Și îi place și mai mult atunci când și noi, părinții, „dăm în mintea ei” și ducem poveștile mai departe.
Spor la joacă și veselie și uite cum e la noi atunci când se lasă cu joc: