Perioada sărbătorilor de iarnă e poate printre cele mai așteptate perioade ale anului și oricât de insensibili am fi, muzica de Crăciun, luminițele, mirosul de brad și scorțișoară, entuziasmul copiilor, toate sunt molipsitoare și ne fac, pe fiecare în parte, să ne pregătim de sărbătoare. Și pentru că în fapt, zilele de sărbătoare efectivă sunt puține la număr și trec repede, presiunea e mare ca acele zile să fie pline de însemnătate și pregătite „ca la carte”. Iar pe de altă parte, pentru că ele în sine nu durează așa mult precum ne-am dori, tindem să „forțăm nota” și să începem pregătirile mult mai rapid decât o făceam în trecut.
Presiunea consumerismului e mare și cu greu rezistăm să nu cumpărăm decorațiuni și cadouri încă din noiembrie, să facem bradul din primele zile de decembrie (dacă nu și mai repede), să întindem șiruri și șiruri de luminițe în afara casei, să se știe că e vremea să ne pregătim de sărbători.
Anul acesta deja ne lipsesc plimbările prin târgurile de Crăciun, concertele, atelierele în tematică, petrecerile de firmă, serbările copiilor, căci multe tradiții s-au văzut anulate în 2020.
Anul acesta ne-a rămas să simțim Crăciunul doar acasă, așa cum era acum multă vreme în urmă. Însă pe atunci era destul. Acum parcă nu ne mai ajunge. Ne-am obișnuit să se întâmple multe în jurul nostru și poate de aceea căutăm ca acum să se întâmple multe, la noi acasă. Și nici nu cred că acesta e un lucru greșit. Din contra, în loc să așteptăm să ne distreze alții, devenim inventivi și ne creăm propria distracție acasă.
În niciun an nu am văzut atât de multe idei de ateliere creative de făcut acasă ca și acum; n-am mai văzut atât de multă lume interesată de calendare de advent, sub diverse forme, serbând anticiparea sărbătorii, fiecare în familie. N-am mai văzut așa multe idei de cadouri handmade, recomandări de cărți, de filme, de rețete de dulciuri specifice Crăciunului. De jocuri în familie. Chiar și de ținute asortate, comode și de casă, pentru fiecare membru al familiei.
Recunosc, anul acesta am făcut și noi bradul mai repede, ne-am decorat casa mai frumos, am început să citim cărți de Crăciun mai repede, am căutat să facem mai multe ateliere creative, am gătit mai multe bunătăți. Și o să mai gătim până la Sărbătoare. Și oarecum, odată redus „zgomotul” exterior, parcă regăsim bucurie în lucruri simple în jurul casei. Bucurii de care am cam uitat, pe care le-am neglijat, în graba noastră de a face multe altele.
Uneori tind să cred că nimic nu e întâmplător. Probabil nici această perioadă neobișnuită cu distanțare socială, ce ne aduce înapoi la noi. La noi acasă și la noi în suflet. Acolo unde am cam uitat să ne pregătim de sărbători așa cum o făceam odinioară. Acolo unde sărbătoarea nu e oglindită în ceilalți, ci se simte în casa fiecăruia, în felul său.