Pandemia ne-a lovit pe noi toți. Ne-a zdruncinat lumea, ne-a schimbat obiceiuri și ne-a sărăcit din așa multe puncte de vedere. Însă cel mai mult a sărăcit și aproape îngropat micile afaceri locale. Oameni dragi din comunitatea noastră, ce au îndrăznit să o ia pe drumul antreprenoriatului, sunt acum condamnați să se chinuie. Să caute variante să se reinventeze, să renunțe la angajați, să schimbe locații, să modifice servicii, să se mute online chiar și cu produse care până acum nu se găseau în magazine virtuale.
Industria Horeca, băcănii, servicii de înfrumusețare, servicii conexe evenimentelor private și corporate, afterschool-uri, mici producători locali, depind acum de noi să îi susținem.
Așa că hai să ne reorientăm și noi, ca și consumatori, atunci când decidem că vrem să cumpărăm produse și servicii. Hai să îi căutăm pe cei aproape de noi. Hai să le dăm șansa să treacă cu bine această perioadă dificilă, ca să-i mai găsim pe piață, atunci când viața va reveni la normal.
Urmează sărbătoarea Crăciunului și cum ar fi dacă în loc de marile supermarketuri, am căuta produse tradiționale? Dacă ne-am cumpăra pachete delicioase de la localurile iubite din zonă, dacă am oferi cadouri cu produse handmade? Dacă ne-am ocupa timpul alături de cei mici confecționând decorațiuni din cadrul atelierelor oferite ce către centrele de activități pentru copii, care în mod normal ar fi organizat cele mai drăguțe ateliere ale Moșului, dar în care acum e liniște și lumina stinsă.
Știu, poate o să-mi spui că pandemia te-a sărăcit și pe tine. Iar criza economică e deja aici, însă cred că e important ca banii să circule în continuare, mult mai liber decât o putem face noi în prezent. De curând, circula online și o anecdotă despre aceasta care spunea așa: „Într-un oraş mic, lovit de criză, toți oamenii aveau datorii şi trăiau pe baza creditelor. Din fericire, într-o zi vine un milionar în vizită și intră în singurul hotel al locului. Cere o cameră, pune o hârtie de 100 de euro pe masa recepţiei și se duce să vadă camerele. Șeful hotelului ia bancnota şi fuge să-şi plătească datoriile la măcelar. Acesta ia bancnota şi fuge să-şi plătească datoria la crescătorul de porci. La rândul lui, acesta pleacă să plătească ceea ce datorează furnizorului de hrană pentru animale. Proprietarul morii ia bancnota în zbor şi fuge să-şi lichideze o altă datorie și tot așa, banii ajung să circule. Și deși nimeni nu câștigă vreun ban, de acum tot oraşul trăieşte fără datorii şi priveşte viitorul cu încredere” Morala: dacă banii circulă în economia locală, efectele crizei pot și diminuate.
Cam așa e situația și la noi. Cu toții trăim în comunități mai mici sau mai mari și depindem oarecum unii de ceilalți. Am mai spus-o și mă repet, putem fi cu adevărat bine fiecare, doar atunci când suntem bine împreună. Așa că fă un bine și sprijină micile afaceri din zona ta, cumpărând local. Eu te hrănesc pe tine să mă hrănești pe mine.
Te invit să urmărești mai jos un mic tutorial video, în care eu, alături de copilul meu, am petrecut două ore cu creativitate și conectare, lucrând împreună un kit de atelier creativ cumpărat local. Ne-a făcut bine nouă, dar și celor ce l-au gândit și pus în practică, astfel încât centrul lor de activități pentru copii să supraviețuiască. Dacă ești din județul Alba, pe ei îi găsești online la Punctul pe I – joaca la ea acasă. Iar dacă ești din altă zonă, deschide ochii în jur și poate o să vezi oameni de bine ce luptă să supraviețuiască unor condiții vitrege de antreprenoriat local.
Împreună ne facem bine.