Știrile despre războiul din Ucraina sunt peste tot. Însă ce le spunem noi copiilor despre tot ce se întâmplă? Ce să înțeleagă despre situația zilelor noastre?
În ultimii ani am trecut prin pandemie, criza economică și sanitară, acum e război la granițele țării. Au auzit despre morți, boală și sărăcie, acum aud despre bombardamente, oameni ce își abandonează casele și fug să se refugieze.
Cât îi destabilizează astfel de informații și cum putem să le păstrăm liniștea copilăriei, mai ales atunci când nu mai suntem, de mult, nici noi liniștiți?
Specialiștii ne recomandă ca indiferent de situații, să ne păstrăm calmul și să luăm inițiativa în a-i încuraja să exprime ceea ce simt în momentele acestea. Să povestim despre ce au auzit ei deja despre război. Să pornim apoi de acolo, corectând percepția dacă e nevoie, să răspundem la întrebări fără a denatura adevărul.
Copiii au dreptul să știe ce se întâmplă în lume, clar, concis și pe înțelesul lor, fără a proiecta fricile noastre asupra lor și a situației. Sentimentul de siguranță și protecție e important să vină în primul rând din partea noastră și pe cât posibil, e util să păstrăm rutinele și să limităm expunerea la alte surse de informare.
Acestea sunt sfaturile specialiștilor, însă majoritatea dintre noi am fost suficient de norocoși în a nu ne confrunta cu războaie până acum. Nu știm la ce să ne așteptăm și suntem de-a dreptul bulversați de evenimente.
Așa că am putea porni de la ce ne aduce nouă liniște, scotocind în conștiință și pornind de acolo dialogul cu cei mici, concentrându-ne pe ce e în controlul nostru.
Ține de noi să rămânem informați corect și să căutăm soluții la problemele pe care le putem rezolva. Iar modul în care copiii percep realitatea e una dintre problemele de care ne putem îngriji.
În acest sens, te invit să citești textul cărții „War: A children’s Book” scrisă de către Zachary Gallant, mediator cu experiență în zone de conflict, care întrebat de către nepotul lui de 6 ani de ce există războaie în lume, a căutat să ofere un răspuns pe care cel mic să-l înțeleagă, fără a alarma ori diminua realitatea. Astfel, a luat naștere cartea de mai sus, pentru toți copiii ce au nevoie să înțeleagă conceptul de război.
Textul e disponibil gratuit online, e scris în rime și cu ajutorul motorului de traducere, poate fi un punct bun de plecare în a le explica celor mici de ce există astfel de conflicte în lume și ce putem face noi.
M-aș bucura să îți iei timp să îl citești în întregime aici, iar mai jos găsești un scurt paragraf:
„This is an explanation of war, its roots and its causes.
War is as old as human history, with very few pauses.
The difference today is how we perceive it.
People used to think war was great, if you can believe it,
But war has been shown to cause only pain
A lazy solution that takes far less brains.
War is a problem, it isn’t an answer.
Fighting to solve problems only worsens the anger.
When you see all of this, it may feel just too much,
But nothing will change if we give into such
Feelings as hopelessness, doubt or despair:
We can end war, if enough people care.
So you sit there and wonder, what can I do?
Remember there can be world peace, and that peace starts with you.
You can show love, and you can be nice to
Everyone, even those who are mean to you.
Don’t let them push you around, but try to get in their brain:
What makes them so mean, what caused them such pain?
If you don’t fight but instead ease the hurt from their mind
They might follow your lead and to others be kind.
If we all started seeing through other peoples’ eyes
War would be over, no more have to die.
And all of this, all of this, all starts with you
You have more strength than you think you do.
Starting with you and your compassionate powers,
We can stop sending bombs, and begin sending flowers.”
Copyright 2014, Zachary Gallant
Dacă articolul a fost relevant pentru tine, te invit să îl distribui pe Facebook aici: