Am ales să nu scriu până acum despre acest subiect, unul care e extrem de sensibil. Și așa cum spuneam și aici, departe de mine intenția de a dori să influențez pe cineva în opțiunea lui. Iar legat de subiect, scriu doar despre propria experiență legată de vaccinare și scriu deoarece pentru mine ziua de luni (18.01) a fost una pe care nu credeam că o voi trăi curând. Un ochi râde și unul plânge și simt că diferența ar face-o implicarea.
Aleg să cred în știință, însă citesc și teorii conspiraționiste. Posibil ca noi, cei de rând, să fim prea mici să știm vreodată „adevărul”, dacă există vreunul general valabil. Aceasta deoarece, din punctul meu de vedere, mereu există cel puțin două versiuni de adevăr în orice situație ce implică mai mult de o persoană. (Posibil chiar și acolo să existe mai multe variante, întrucât știm că uneori avem tendința de a ne amăgi singuri.) Fiecare va alege versiunea de adevăr cea mai confortabilă pentru el, cea care îi vorbește pe limba lui în momentul respectiv și cred cu tărie că odată formate taberele de opinie, orice încercare de convingere într-o direcție sau alta, nu face altceva decât să învrăjbească oamenii. Cert e, cred eu, că fiecare e dator să aleagă pentru el într-un mod cât mai conștient, după o analiză justă a situației, fără a-și limita singur orizonturile.
Spuneam mai sus că nu credeam că va veni atât de curând ziua în care mă voi putea vaccina. Nici măcar săptămâna trecută, nici măcar în dimineața zilei în care s-a pornit platforma de programare. Aceasta deși, chiar la sfârșitul anului trecut se crease de către angajator cont pe platformă și fusese înregistrat personalul ce optase pentru vaccinare. Lucrând într-un domeniu economic considerat esențial, teoretic valul doi de vaccinări ar fi trebui să ne includă și pe noi. Însă practic, orizontul de vaccinare părea destul de departe, după toate celelalte categorii vizate.
Și cu toate acestea, se pare că nu a contat altceva mai mult decât faptul că angajatorul a fost conștiincios, făcându-și temele din timp, respectând pașii, fiind de fapt pregătit să solicite programări pentru vaccinare în momentul în care acestea au fost posibile. Lucru care din păcate nu s-a întâmplat în multe alte situații.
Mulți profesori nu au fost programați încă, întrucât listele nu au fost gata, datele nu au fost introduse în sistem. Pensionarii, în marea lor parte, nu au fost programați, căci medicii de familie nu fac față solicitărilor, nu se descurcă să acceseze platforma, nu au date complete privind pacienții. Pacienții cu diverse boli cronice nu au fost suficient de informați, nu au înțeles ce trebuie să facă, au fost pasați dintr-o direcție în alta.
Astfel, în prima zi de vaccinare, am fost noi printre primii ce și-au primit doza solicitată. Undeva, sistemul în sine, nu funcționează așa cum ar trebui, iar șansa la tratament egal dispare în indiferență, neputință, insuficientă pregătire, insuficient interes și implicare. Cât timp am așteptat afară, respectând normele anti covid, au venit la centru de vaccinare pensionari și bolnavi cronici. Trimiși de medici ori în din proprie inițiativă, veneau sperând că se vor putea vaccina. Fiind 65+ nu se descurcă cu tehnologia, nu înțeleg ce au de făcut, dar speră că vaccinul le va da înapoi o parte din viața lor. Cu toții însă au plecat așa cum au venit, trimiși înapoi la medicii de familie ori online pe platforma virtuală.
E adevărat că lucrurile sunt noi, n-am mai trecut recent printr-o pandemie, nu știm cum ar trebui să o gestionăm, dar cred că e nevoie să devenim mai conștiincioși, noi ca nație. Să ne facem treaba așa cum se cuvine. Să ne informăm din timp. Să învățăm pe parcurs. Să respectăm regula de aur și să ne purtăm cu ceilalți, așa cum ne-am bucura să se poarte și ei cu noi. Să avem respect pentru noi, respectându-i pe ceilalți. Sigur, există și funcționari dedicați și medici de familie implicați și personal pregătit și slavă cerului pentru ei. Dar nu ei ar trebui să fie excepțiile.
Mă bucur că m-am vaccinat, înseamnă șansa mea la a mă întâlni relaxată cu părinții, la a veni la serviciu în fiecare zi, la a putea trimite copilul la școală ori la a ieși cu prietenii în oraș, la a putea spera în a organiza întâlniri de lectură la clubul de carte, la călătorii, la atât de multe bucurii de la care am fost privați în ultima vreme. Dar nu pot să nu mă gândesc și la cei pentru care vaccinul ar fi însemnat poate diferența între viață și moarte. La cei ce trebuie să mai aștepte încă după alții mai puțin pregătiți, mai puțin interesați, ori care nu fac o prioritate din atribuțiile lor.
În final, medicii fac atât cât pot, politicienii fac atât cât pot, structurile statului fac atât cât pot, cetățenii fac atât cât pot pentru a fi bine fiecare. Însă e suficient să fim cu toții bine împreună? Tu faci atât cât poți pentru tine; dar și pentru cei de lângă tine? Poate dacă ai fi sincer cu tine, vei vedea că de fapt, mai e loc și pentru ceva în plus.
Așa că spun din nou, implicarea e o alegere. Și prin intermediul ei, poate lucrurile ar arăta diferit. Știi o persoană cu boli cronice, un pensionar? Ai un bunic, o mătușă, un vecin în vârstă ori știi pe cineva la țară, unde nu e acces la internet? Caută-i, sună-i și ajută-i să se programeze la vaccin, dacă aceasta e dorința lor. Sistemul permite aceasta, așa că dă-le oportunitatea să aleagă ei pentru ei, nu să aștepte până când o vor face alții, pentru care ei nu sunt o prioritate.
Indiferent dacă tu alegi să crezi sau nu în vaccin pentru tine, întinde o mână de ajutor celor care decid să creadă pentru ei că vaccinul vine cu beneficii. Fiecare e liber să aleagă pentru el, însă nu toată lumea are posibilitatea de a-și manifesta opțiunea. În final, implicarea e o alegere, așa că hai să căutăm să facem bine, pentru că astfel ne vom face cu toții bine!
Hai să stăm mai mult peste program când e nevoie, hai să ne informăm mai mult atunci când apare o noutate, hai să ne adaptăm din mers și să găsim soluții, hai să ne dăm interesul pentru noi, dar și pentru ceilalți.
Note: Pentru a programa pe cineva la vaccinare e nevoie de datele personale din Cartea de identitate, iar în cazul bolnavilor cronici, de un diagnostic inclus în lista de boli pentru care se recomandă vaccinarea în valul doi.
Programarea se poate face online pe https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/
Sau telefonic la numărul: 021.4144.425