Poate te întrebi de ce insist cu dialogul? Ei bine pentru că omul în sine e o ființă socială, ce caută companie și funcționează cel mai bine în grup. Oamenii vorbesc pentru a descrie ceva, pentru a exprima ceva sau pentru a primi o reacție. Prin urmare, comunicarea nu este doar un schimb de informații faptic, ci ea conectează oamenii la nivel social prin diferite limbaje, dintre care cu precădere cel mai elocvent mod de comunicare rămâne dialogul. Discuțiile directe între două sau mai multe persoane în care cineva este transmițător și cineva receptor și invers, prin schimb de replici, vin să valideze întreaga noastră existență.
Și uite așa, dintr-o dată, presiunea insuficient conștientizată asupra dialogului plutește în aer, între modul în care este transmis mesajul și modul în care este receptat și invers. Oare am livrat corect informația? Oare am exprimat tot ce era de transmis? Oare am avut în vedere nivelul de înțelegere al celuilalt? Oare cunosc așteptările lui? Oare am interpretat just contextul în care se găsește el? Din păcate însă foarte multe aspecte rămân neobservate în viața de zi cu zi și personajele dialogului tind să aibă în vedere doar propria perspectivă asupra mesajului trimis ori primit în dialog. Tocmai de aceea, de mult prea multe ori discuțiile directe stârnesc frustrări ori rămân impersonale, neîndeplinindu-și scopul, chiar și între oameni apropiați. Cu atât mai mult în relația părinte-copil, unde dialogul în loc să aducă armonie și înțelegere, sfârșește de cele mai multe ori prin discuții aprinse și la final, impunerea cu forța a uneia dintre opinii. Ce ai putea face pentru a avea dialoguri de succes? Eu cred că ai putea exersa dialogul în primul rând cu tine însuți. Și nu, nu vorbesc despre acel monolog desuet pe care îl ai mereu în gând în relație cu tine. Vorbesc despre dialog în adevăratul sens al cuvântului, prin intermediul căruia îți schimbi vocea interioară obișnuită, cu una ce are puterea de a vedea lucrurile dintr-o nouă perspectivă. Să pui în dialog versiuni ale tale ce îți acordă timp să fii atent la subiecte de discuții ce apar în interior. Să îți pui întrebări despre lucruri care par să te deranjeze mai mult decât ar trebui, să îți găsești valorile și să îți oferi răspunsuri în concordanță cu ele. Posibil ca atunci când ajungi să te simți mulțumit cu dialogul intrapersonal să poți întreține cu adevărat dialoguri interpersonale valoroase pentru fiecare.
Ce îmi propun prin intermediul discuțiilor de aici e ca să ridic ”la fileu” subiecte de dialog la care să răspund sincer atât eu, cât și diverși specialiști în varii domenii în care găsesc interes, fie că vorbim despre parenting, dezvoltare personală, sănătate, implicare socială, creație, chiar și marketing ori literatură pentru copii. Îmi doresc ca prin intermediul textelor ori al video-urilor de pe blog să prinzi curaj să începi propriile dialoguri. Iar mai apoi, cu inima deschisă, ca părinte ori ca adult responsabil, spre conversații cu sens să te îndrepți, prin dialoguri sincere ce au puterea să crească alți oameni buni, fericiți și împliniți.
Mulțumesc pentru timpul tău petrecut aici și spor la citit!