De luni, 6.12.2021, începe testarea anti covid 19 a copiilor înainte de programul educațional din grădinițe și scoli. De 2 ori pe săptămână, lunea și joia, fie personalul sanitar din unitățile de învățământ, fie părinții acasă, vor face teste de salivă copiilor. Acestea sunt premizele evidente momentan. Ce nu e la fel de evident, e ce impact va avea aceasta experiență asupra lor.
Și pentru că lucrurile par să se complice la o privire mai complexă, propun să “mâncăm” elefantul pe bucățele mici și să vedem la ce ar trebui să fim atenți.
1. Ca părinți, purtăm cu noi cea mai mare responsabilitate vizavi de modul în care cei mici vor accepta realitatea, cu degajare, ori cu încordare. În general, copiii tind să își însușească reacțiile noastre, ca modele de gestionare a situațiilor, iar atunci când anumite măsuri ni se par de neacceptat, cel mai probabil, așa le vor percepe și ei. Dacă noi le vedem drept inutile, la fel vor fi și pentru ei, iar dacă suntem de acord cu ele, și ei vor fi.
2. Indiferent de decizia asumată și conștientă de urmat, e important ca lucrurile să fie explicate cât de bine se poate, pe înțelesul lor. De ce e nevoie de testare, de ce suntem de acord cu ea/nu suntem de acord cu ea, cum funcționează testarea, vizionarea împreună a unor filmulețe pregătite de către minister, etc. În plus, utilă ar fi și încurajarea întrebărilor venite din partea lor pe subiect.
3. Fără discriminare: discutați despre alegerile voastre ca familie, însă lăsați loc și opiniilor divergente pro sau contra testării. (De ex: la noi în familie, alegem să facem testele ori de câte ori este nevoie. Momentan, fiecare familie e liberă să decidă cum dorește să facă. Testarea nu e obligatorie, astfel că niciunii dintre noi nu greșim, fie ca alegem sau nu să ne testăm. Pentru fiecare, in aceasta situație, responsabilitatea arată diferit. Pentru noi, ea presupune testare acum.)
4. Păstrarea unei atitudini oneste vizavi de comunicarea rezultatelor testelor. Ca părinți, avem cea mai mare influență atunci când vine vorba de insuflarea angajamentului în a spune adevărul. Iar dacă decizia e de testare, e important ca rezultatul să fie anunțat corect, indiferent de repercusiuni. De asemenea, cu atât mai mult cu cât testarea are loc acasă, e responsabilitatea noastră să efectuăm corect testele, să alocăm suficient timp procedurii dimineața și să comunicăm în tocmai rezultatele.
5. Informarea responsabilă și păstrarea unui dialog deschis si sincer, atât cu cei mici, cât și cu persoanele abilitate în a ne oferi îndrumare pe subiect.
În zilele actuale, normalitatea pare tot mai mult în schimbare și e nevoie să ne adaptăm pentru a face față provocărilor. Iar în acest sens, păstrarea conectării în familie e esențială pentru a încuraja abilitățile necesare pentru a depăși cu bine stresul sau adversitățile.
Acum e vorba despre teste de salivă, însă viitorul e imprevizibil și ține de noi să le dezvoltăm celor mici reziliența.
Dacă articolul a fost relevant pentru tine, te invit să îl distribui pe Facebook aici: