Sunt de părere că sănătatea ar trebui să fie una dintre prioritățile oricui, indiferent ce aspirații are. O viață ai și ești dator să ai grijă de tine în ea. Iar semnalele că ceva nu este în regulă în modul tău de funcționare apar mult mai evident atunci când organismul este bolnav, când suferi de diverse afecțiuni. Cred că e greu să îți păstrezi echilibrul mental atunci când cel fizic dispare, nu?
Astfel, pentru a fi bine cu tine, asigură-te în mod constant că ești sănătos. Iar dacă nu ești, caută să faci tot ce îți stă în putere să lupți pentru sănătatea ta. Alege să faci analize periodic, cere sfatul medicilor, optează pentru un stil de viață cât mai benefic ție.
În ziua de azi, din fericire, există extrem de multe informații disponibile online pentru a te informa în legătură cu diverși specialiști, în diverse domenii ce țin de un stil de viață sănătos, dar mai presus de aceasta, caută să afli cum poți adapta un stil de viață sănătos cât mai apropiat stilului tău de viață. Să ți se potrivească ție și să îți aducă realmente stare de bine. Iar aici, cuvântul cheie e, cred eu, adaptabilitatea.
Dacă mă întrebi pe mine, acest îndemn „trăiește sănătos” poate fi, din punctul meu de vedere, la fel de nociv pentru starea ta de bine, precum e și ”doar energie pozitivă” (positive vibes only). Astfel de îndemnuri nasc, cred eu, mai multe frustrări personale decât beneficii. Ele nu reflectă decât o parte a realității, aceea în care ești stăpân pe tine, ai control total asupra mediului, îți stabilești un plan și nu există nicio abatere de la drumul tău.
Acum hai să fim serioși. În viața reală, un astfel de scenariu nu este posibil, cel puțin nu pe termen lung, astfel încât să te ajute mai mult decât să îți dăuneze. În viața reală, nicio zi nu este ca și următoarea, așa cum ești azi, posibil să nu mai fii la fel mâine. Ba mai mult, se întâmplă să îți schimbi starea de spirit de la un moment la altul, mai ales când apare neprevăzutul și de multe ori te vezi forțat să o iei pe alt drum. Și ce faci atunci ca să supraviețuiești? Te adaptezi. Mai exact, cauți să nu rămâi blocat într-o stare mentală ce nu se potrivește contextului.
Când decizi într-o zi să începi să trăiești după motto-ul „trăiește sănătos”, fără ca tu să fii cel mai energic om, având un program destul de haotic, fiind părinte, cu timp liber limitat, având chiar și vicii sau boli cronice, s-ar putea ca regulile unui trai sănătos să fie greu de urmat zi după zi. Posibil să te străduiești din toată putința, să și reușești o perioadă, însă la fel de probabil e să renunți cu prima ocazie, după mult prea mult efort implicat. Să consideri apoi că stilul de viață sănătos nu e pentru tine și să te întorci la vechi obiceiuri.
Tocmai de aceea, cred că mai indicat ar fi să îți propui să trăiești mai sănătos decât o făceai până acum. Să adaptezi un stil de viață sănătos, propriei vieți. Să setezi obiective reale, rezonabile pentru tine și să începi de acolo munca cu și pentru tine, pentru o stare de bine.
Doar trec în revistă principiile unui stil de viață sănătos, pentru că bănuiesc că le-ai auzit suficient de des: exercițiu fizic, alimentația sănătoasă, odihna, activitatea socială, echilibrul mental, stilumarea intelectuală, toate ajută unui trai bun, lung și împlinit. Nu de multă vreme mi-am propus și eu să trăiesc mai sănătos. Iar pentru că încă mă simt în putere, recunosc că nu am făcut până de curând o prioritate din sănătate. Am luat-o ca „status quo” (ca stare de fapt) și de multe ori am neglijat aspecte ce țin de grija față de mine.
Pun cu plus realizări precum renunțatul la fumat, consumul regulat de fructe și legume, antrenarea intelectului, însă mereu rămân restantă la capitolele somn și socializare. Cu activitatea fizică nu am o constantă; fie fac prea mult sport, fie nu fac deloc. Cert e că încerc să adaptez un stil de viață mai sănătos fiecărei zi, așa cum vine.
Mă ajută faptul că în general îmi planific mesele. Cu siguranță alimentația mea e mult mai sănătoasă atunci când iau masa împreună cu copilul, pentru că (la fel ca și tine probabil dacă ești părinte) sunt mult mai atentă în a-i asigura o dietă echilibrată copilului, decât mie. Îmi aloc timp și pentru ce-mi face plăcere să fac (am scris mai multe despre aceasta aici), caut să păstrez relațiile cu „tribul” meu, atât cât îmi permite fiecare zi și rămân în dialog cu mine.
Însă dincolo de acestea, am învățat să merg la controale regulate și sunt atentă să îmi ascult corpul. Multă vreme nu am făcut-o iar acum trag ponoasele nepăsării. Între timp am deprins cum să duc pe picioare afecțiuni cronice, am înțeles să cer sfatul medicilor și să respect tratamentele prescrise. Îmi doresc să fiu cât mai mult timp funcțională în viața copilului meu și să-i insuflu, încă de pe acum acestuia, datoria grijii față de propria sănătate. Aceasta deoarece, cred eu, sănătatea este primul garant în calea stării de bine cu tine și apoi cu cei din jur.
Așadar, propune-ți să trăiești cât de sănătos poți și ai în vedere și alte aspecte ce te pot ajuta atunci când cauți starea de bine, citind mai multe aici.