Mai știi cum am zis în articolele anterioare din mini-seria de joacă? Cei mici pot să facă o joacă din orice. Acum vin să completez, pentru că după ultima experiență, pot să spun că atunci când au deschidere și investesc puțin timp și imaginație, și cei mari pot să pună la punct o joacă sănătoasă din… mai nimic.
Copiii trăiesc și respiră joacă. Asta e clar. Dar ce mai știm în plus, e că cel puțin la fel de mult le place să experimenteze noi și noi variante de a cunoaște lumea. E și normal; experimentele duc la experiențe și împreună oferă învățare personalizată. Prin ele, văd pe pielea lor cum se simte, cum se face și cât e permis să cerceteze mediul înconjurător.
Și pentru că am vorbit de experimente, trebuie să îți spun că al meu copil (probabil la fel ca și mulți alții) e de-a dreptul fascinat de știință. Vrea să știe cât mai multe despre cum funcționează lucrurile, din ce sunt făcute obiectele, cum se produc fenomenele științifice, din ce sunt făcute pământul, apa, aerul, universul, cât mai multe despre toate dacă se poate. E într-o altă etapă de explorare și are o mie de întrebări. Sigur, eu nu am o mie de răspunsuri, dar pe cât pot, mă străduiesc să îi fiu alături în a descoperi lumea.
Acum vreo 2 ani, i-am cumpărat o carte cu 365 de activități științifice și i-a plăcut atât de mult, încât o dată la ceva vreme își mai aduce aminte de ea și acum, cerându-mi insistent să mai testăm experimente de acolo.
Așa că ora de joacă din această săptămână vă propune să înființați împreună „Laboratorul de acasă”. Bine, când spun ora de joacă, ea implică un timp aproximativ, căci în cazul acestui joc, distracția a continuat muuuult după ora alocată. Iar pentru că a fost atât de încântată de micile noastre experimente, a decis să prelungească joaca de una singură până la ora de culcare.
Am ales 5 experimente „științifice” drăguțe, cu materiale la îndemână în jurul casei, așa că iată ce e nevoie pentru fiecare în parte:
- Balonașe nărăvașe: – aproximativ 20 ml de detergent de vase – aproximativ 250 de ml de apă – o linguriță – 2 paie – un castronaș larg – șervețele. Am amestecat detergentul cu apa, iar apoi cu paiele am suflat cu putere în soluție. Instant, balonașele de săpun au început să se formeze, iar de aici până la o vesele mare n-a mai fost decât un pas. Trebuie să recunosc că și mie mi-a plăcut tare mult să formez baloane de săpun de diferite dimensiuni și să mă joc cu spuma rezultată. Clar e că de acum ne vom face propria soluție de balonașe, mult mai rezistente și mai faine decât cele din comerț.
- Trompa de baloane: – aproximativ 30 ml de detergent de vase – aproximativ 350 de ml de apă – o linguriță – 2 paie – o șosetă rătăcită – un pet mic – o foarfecă – opțional colorant alimentar – un vas de plastic mai înalt – șervețele. Aici puteți face o nouă soluție baloane, sau puteți să o refolosiți pe cea anterioară (așa cum am făcut noi) în care adăugați apă și detergent, într-un vas de plastic mai înalt. Amestecați și suflați cu paiele până se formează din nou balonașe. Cu foarfeca, decupați petul în mijloc, punând deoparte partea de jos, care nu e folosită. Șoseta, în funcție de cât de mare e, dacă e nevoie se taie și ea pe jumătate, iar partea din față se rulează pe jumătatea de pet. „Trompa” astfel obținută, se înmoaie în soluția de baloane si apoi suflând pe gura petului, se obține o spumă de baloane ce curge ca o trompă. Dacă aveți la dispoziție colorant alimentar, acesta ajută în a colora drăguț spuma.
- Artificii sclipitoare: – forme de brioșe sau orice alte vase mici – o pungă mare de bicarbonat de sodiu – paiete sau sclipici – oțet alimentar – o seringă (noi am folosit-o pe cea de la Panadol) – un pahar. Se toarnă bicarbonat de sodiu în fiecare formă/vas mic, umplându-l până la 2/3 din capacitate. Peste bicarbonat se presar paiete sau sclipici de diferite culori, iar într-un pahar se toarnă 200 ml de oțet alimentar. Se umple seringa cu oțet, iar apoi se presară peste fiecare formă în parte. Efectul e wow! Atât de mult i-a plăcut copilului, încât s-a jucat vreo jumătate de oră doar amestecând „aluatul” și completând cu oțet. 🙂
- Inimioare plutitoare: – 1/2 carioci folosite pentru tabla albă (whiteboard) – o farfurie întinsă – un pahar cu puțină apă – un pai. Cum suntem în luna iubirii, am ales să facem inimioare plutitoare și copilul a fost uluit de cum acestea păreau să danseze în farfurie. Pe o farfurie plată de culoare deschisă se desenează inimioare cu cariocile. Apoi peste ele, de la marginea farfuriei, se toarnă ușor puțină apă, iar instant inimioarele se desprind de pe fundul farfuriei. Folosind paiul și suflând ușor deasupra loc, ele încep să danseze pe ritmul respirației noastre. Magie!
- Norișori de ploaie: – un borcan transparent – spumă de ras – colorant alimentar – apă – șervețele Într-un borcan mai mare (noi am avut de 400 ml) se toarnă apă, umplându-l până la 2/3 din capacitate. Deasupra gurii borcanului se pune spumă de ras circular, formând un norișor plutitor. Peste el, se toarnă picături de de colorant alimentar din belșug, astfel încât să străbată spuma de ras. Curând, colorantul va trece prin „norișor” și va începe să curgă ușor prin apă, creând senzația unei ploi colorate. Tare relaxant te urmărit.
La noi, Laboratorul de acasă a fost Hit! Deja am primit solicitări insistente să testăm alte și alte experimente, iar soluția de balonașe colorate a rămas pusă bine într-un bol, în bucătăria ei. Niciodată nu se știe când e nevoie să faci baloane, nu?!
Distracție „stiințifică” plăcută și vouă, iar pentru chef de joacă, uite cum ne-am bucurat noi de joc împreună:
Dacă articolul a fost relevant pentru tine, te invit să îl distribui pe Facebook aici: