Sau în orice altă zi cu timp de joacă și conectare în familie
Se apropie 1 Iunie și toată lumea caută lucruri de făcut pentru copii, să se simtă bine de ziua lor. Sigur, e minunat să-ți dorești ca cei mici să aibă o zi pe cinste, să participe la activități, însă cred că e mult mai valoros ca în loc să ocupi timpul, să îl dedici, pur și simplu, lor.
Căci dacă am fi mai sinceri, poate am recunoaște diferența importantă între a-i duce în locuri unde sunt implicați în activități de către altcineva și a te implica în bucuria lor, fără a rămâne spectator de pe margine. Diferență ce aduce conectare la voi sau la alții.
Iar ziua de 1 Iunie ar trebui să fie una e celebrării copilăriei, a timpului petrecut împreună, împărtășit în joacă și conectare. Așadar, iată o listă de propuneri distractive pentru toată familia, ce nu presupun efort financiar greu de gestionat ori evenimente grandioase:
- Gătiți ceva împreună, poate clătite la micul dejun;
- Faceți o plimbare cu bicicletele/rolele/trotinetele;
- Ieșiți la un film la cinema sau la teatru ori pregătiți un cinema/teatru acasă;
- Savurați împreună o înghețată bună;
- Jucați-vă mai mult decât de obicei cu jocurile alese de către ei;
- Citiți-le cartea preferată;
- Organizați un picnic în familie;
- Faceți o plimbare lungă;
- Împărtășiți-le pasiunile. Dacă adoră să picteze, pictați împreună, dacă le place să construiască, clădiți împreună turnulețe, dacă iubesc fotbalul, bateți mingea împreună, dacă adoră să se cațere, cățărați-vă împreună etc;
- Reînviați jocurile copilăriei voastre: Câți pași îmi dai, împărate? Baba oarba, Mima, Adevăr sau provocare, Elastic, 1,2,3, la perete, stop! Șah, Moara etc;
- Învățați ceva nou împreună, poate un joc, un cântec, un dans sincron, o tehnică de mindfulness etc;
- Inventați un salut al vostru;
- Porniți jocul aprecierii;
- Lăsați-i să ia inițiativă în a decide ce vor să facă din mai multe variante oferite de către voi;
- Povestiți-le despre momentele voastre de joacă din copilărie;
- Alocați mai mult timp momentelor preferate din zi ale celor mici: mai mult timp în vană, mai mult timp în parc, mai mult timp de lectură, chiar și mai mult timp la desene, doar să le vizionați împreună;
- Răsfoiți albume de fotografii, poate chiar din albumul telefonului;
- Jucați-vă cu baloane de săpun, desenați cu cretă pe asfalt;
- Mergeți la un muzeu sau la un parc tematic și dați-vă timp printre exponate;
- Pregătiți o mini-ședință foto împreună în natură. Faceți cu rândul care e fotograful.
Nu e nevoie să le faceți pe toate, e nevoie doar să fiți acolo, sărbătorind momentele împreună în joacă și conectare, fără a rămâne pe margine, spectatori ai copilăriei, ci ca parte din bucuria lor!
Căci deși nu există certitudini legate de influența noastră ca părinți, timpul învăluit în prezența și bucuria părinților de a împărtăși entuziasmul copilăriei e ceea ce va rămâne cu ei, martor al iubirii voastre!
Dacă articolul a fost relevant pentru tine, te invit să îl distribui pe Facebook aici: