Pe dialogurisincere.ro nu o să citești despre politică, religie sau orientare sexuală. Fiecare e liber să aleagă pentru el, fără a simți vreodată că e dator să vorbească despre aceasta. Fiecare e liber să decidă pentru el cu cine votează, cui se închină dacă o face și cu cine își petrece momentele de intimitate.
În schimb, pe blog vei citi mereu despre ce cred eu că ar putea face lumea mai bună, țara, comunitatea, familia, omul mare și omul mai mic. Vei citi despre cum să fii bun cu tine, pentru tine și pentru cei din jur. Vei citi cum să fii bine cu tine, dar și bine împreună.
Și pentru că de multe ori vorbim despre împreună, momentul votului este unul dintre acele hotare importante în care e nevoie să existe o societate civilă. Una care să-și exercite dreptul de a-și alege la scrutin reprezentanți.
Știu că probabil ai multe motive să nu mergi. Dar dacă nu mergi tu, o vor face alții și vor alege în locul tău. Dacă tu nu mergi, aparatul de partid va merge și aleșii se vor împărți în funcție de numărul de membrii de partid și simpatizanți înfocați. Pentru că ei vor merge la vot și apoi nu va mai prea conta nemulțumirea ta.
Cred că probabil tinzi să nu mai ai încredere în niciun partid, în niciun politician, căci parcă toți se transformă odată ajunși la putere. O fi presiunea foarte mare și mult prea mică zona de mișcare, nu știu. Dar știu că poți discerne, în funcție de propriile valori, cine merită votul tău. E nevoie doar de o ancorare bună în realitate, iar ca cetățeni, ne suntem înainte de toate datori nouă, să fim atenți în jur și să cernem prin propriu filtru realitatea.
Nu văd neprezentare la vot ca pe o „pedeapsă” aplicată puterii, ci mai degrabă ca pe o aprobare tacită a situației. Liniștea e și ea un răspuns, nu? Iar dacă nu vei vota, nici legitimitatea ta în a mai emite judecăți asupra sistemului, nu va mai sta în picioare.
Deși votul e o opțiune individuală, valența lui se propagă în grup. Tu votezi pentru tine, dar implicit votezi și pentru noi. Iar atunci când alegi să nu votezi deloc, știrbești din șansa la democrație a tuturor. În locul tău vor vota cei trimiși să voteze și societatea civilă apolitică va rămâne nereprezentată.
Însă, mai mult decât orice, dă o șansă opiniei tale. Crede în alegerea ta, în reprezentantul pe care îl consideri drept și dă-i și lui o șansă. Dă o șansă României să fie țara pe care ți-o dorești. Dă o șansă orașului tău să fie orașul pe care ți-l dorești.
Dezaburește-te de fake-news, dezinteres, neîncredere, răzbunare și vezi limpede ce poți face tu acum pentru țara aceasta, pentru orașul unde locuiești. Hai la vot!
Dacă articolul a fost relevant pentru tine, te invit să îl distribui pe Facebook aici: