Și pentru noi toți, evident!
Doamne, e așa frumoasă perioada aceasta, cât copiii sunt încă mici. E grea, e obositoare, e consumatoare de resurse, dar e atât de plină de bucurie sinceră și simplă, cum doar alături de copii se poate simți. În preajma lor, devenim și noi, adulții mai zâmbitori și recunoscători pentru lucrurile mici, precum niște fursecuri fragede, pregătite cu entuziasm și nerăbdare în așteptarea Moșului.
De vreo 3 ani a devenit și aceasta o tradiție dragă înainte de Sărbători, și încă de săptămâna trecută, copilul „ardea de nerăbdare” să-i pregătim fursecuri lui Moș Crăciun. Iar pentru că mereu îmi place să testez rețete, de data aceasta am ales să gătim o rețetă destul de ușor de făcut, dar super fragedă și gustoasă. Rețeta originală e de aici și se prepară rapid.
Iată ingredientele:
Pentru aluatul de fursecuri:
- 275 g faina
- 90 g zahar pudra
- 170 g unt moale (82% grăsime)
- 1 ou mare
- extract de vanilie
- 1 praf de sare
Pentru decorarea fursecurilor:
- dulceață acrișoară (noi am folosit de vișine)
- nuci și alune mărunțite
- ciocolată topită
- bombonele
- fulgi de cocos
Preparare: Se cântăresc toate ingredientele pentru aluat și într-un bol pentru mixer se amestecă bine untul cu zahărul pudră, praful de sare și esența de vanilie până se obține o cremă omogenă. Peste crema de unt se adaugă oul și se amestecă până la încorporare. La final se adaugă făina și se mixează cu paletele de aluat până când se obține un aluat cremos și dens.
Urmează apoi modelarea fursecurilor, fie cu un pistol de sprițare, fie cu mâna. Noi am folosit un pistol avut în casă, netestat până acum și nu a fost prea plăcut să lucrăm cu el, întrucât aluatul e destul de dens. Astfel că după o tavă modelată prin sprițare, următoarea am făcut-o cu mâna, modelând din aluat biluțe, pe care ulterior le-am aplatizat în palmă, formându-le în mijloc un loc de umplut cu dulceață. Procesul a mers mult mai repede așa, iar pe gustul nostru, cele mai bune fursecuri sunt cele cu dulceață.
Odată formate fursecurile, le-am pus în tavă, folosind o hârtie de copt, dar ele pot fi coapte la fel de bine și fără hârtie ori ungere prealabilă a tăvii. Peste fursecuri am presărat nucă și alune mărunțite, iar pe cele cu gaură la mijloc, le-am umplut cu dulceață.
Am pornit cuptorul la 180 de grade, iar în timp ce s-a încălzit cuptorul, am pus tava cu fursecuri la rece, în frigider (aproximativ 15 minute). Fursecurile se coc destul de repede, în aproximativ 10-15 minute și nu e nevoie să se rumenească pentru a fi gata.
După coacere se pot orna cu ciocolată topită, bombonele, fulgi de cocos, pentru un aspect mai de Sărbătoare. Gustul oricum e minunat și fără. Probabil cea mai migăloasă parte din întreaga rețetă e decorarea fursecurilor, dar sunt convinsă că cei mici se vor bucura să ajute cum știu ei mai bine. În rețeta originală se spune că pot fi păstrate 2-3 săptămâni, dar eu sincer sper să apuce seara de Ajun, măcar cele de pe farfurioara Moșului. 😛
Sărbători dulci tuturor!