Mă încearcă atât de multe emoții, încât nu îmi găsesc cuvintele să pun în scris tot ceea ce simt! Astăzi public aici pe blog articolul cu numărul 101 și parcă intru într-o nouă „decadă” 😛
Aș fi putut spune că primele 100 au fost greu de scris, dar nu o să mint. Le-am scris „ca pe apă” și iată-mă în fața articolului 101, care întâmplător e fix cel ce are ca subiect motivul pentru care am început de fapt să scriu aici.
Iar datorită lui am cele mai mari emoții! Aseară a plecat la tipar cartea pentru copii „Dialoguri sincere” și odată cu ea, au prins aripi toate visurile și speranțele mele ca ea să aducă mult bine în casele în care ajunge. A fost un drum lung până aici, dar știu că a fost unul cu folos, căci nici în cele mai bune scenarii din mintea mea nu mi-aș fi imaginat că va prinde așa o formă minunată.
Despre carte am mai scris deja aici și aici, însă acum a venit momentul să îi fac intrarea în lume așa cum se cuvine, strigând în gura mare cât de prețioasă e ea pentru mine! Și nu spun aceasta vorbind despre carte ca fiind vreo capodoperă literară. Nici pe departe. Din contra, aș crede mai degrabă că e valoroasă prin simplitatea și realitatea ei. Prin muzicalitatea și autenticitatea ei. Prin culoare și amuzament. Prin dialogurile sincere și pline de iubire dintre o mamă și copilul ei.
Aleg să cred că de la zbucium la conectare într-o relație, distanța o face doar conștientizarea realității fiecăruia. Cu toate acestea, diferența dintre un pas înainte spre îmbrățișare sau un pas înapoi spre depărtare, o face abilitatea de a exprima, pe înțelesul celuilalt, propriile nevoi și dorințe. Iar dacă în cazul relațiilor ce pleacă de pe același „picior” în înțelegerea sentimentelor și a conexiunilor cognitive, așa cum se întâmplă între adulți, distanțele sunt asumate, nu același lucru se poate spune despre relațiile copii-părinți. Aici situațiile se complică mult, în principal datorită decalajului în nivelurile de conștientizare și internalizare a realității fiecăruia.
Însă acest decalaj, insuficient înțeles, poate crea o prăpastie greu de astupat în cei mai vulnerabili ani ai relației. Anii care pentru copii pun bazele a cine vor fi odată ce vor crește, iar pentru noi, ca mame în special, anii în care ne lovim de cea mai multă vină și rușine, neputință și îngrijorare. Aceeași ani în care ne dorim să le fim părinți buni, pentru ca ei să ajungă adulți fericiți.
Din păcate, armonia dispare ușor în situațiile de zi cu zi, între interese ori obligații diferite și agitația cotidiană; și chiar dacă intențiile sunt bune și iubirea e mare, nu rămâne loc pentru empatie și înțelegere, iar discuțiile se transformă deseori în conflicte.
În acele clipe, cei mai iubiți dintre pământeni, copiii noștri, devin parcă niște inamici, trimiși să ne apese toate butoanele greșite, care ne fac să explodăm. Iar din mame bune și blânde, ne pierdem răbdarea și devenim urâcioase, amenințătoare, precum niște cotoroanțe cicălitoare.
Cum facem atunci să trecem peste zbucium spre armonie? Prin dialoguri sincere și autentice fiecăruia.
Astfel, cartea Dialoguri sincere ar putea deveni o unealtă pentru a face pasul înainte spre conectare. Ea i-ar putea ajuta pe copii să înțeleagă cum să se facă văzuți și auziți atunci când te simt mici de tot, exprimând emoții și sentimente. Să înțeleagă că și mămicile sunt oameni, deși de multe ori par un fel de specie extraterestră care nu obosește și care poate face orice. Iar pe noi ca mame, ne-ar putea ajuta să înțelegem că neascultarea, ignorarea solicitărilor, refuzurile ori crizele lor nu sunt despre noi. Că sunt și ei mici oameni cu dorințe, sentimente și interese, iar dacă vrem să ne asculte, ar trebui să-i ascultăm și noi pe ei.
Cele șase Dialoguri sincere incluse în carte tratează subiecte precum tendința nestăvilită de joacă, bunele maniere, percepția asupra timpului, stăpânirea nervilor, joaca independentă, dar și teama de despărțire. Pe rând, vor fi aduse în discuție limitele și regulile, liberul arbitru, stăpânirea de sine, iubirea necondiționată, identitatea personală, somatizarea emoțiilor, răbdarea și frustrarea, pe înțelesul celor mici și într-un mod distractiv. Veți descoperi împreună un text scris în rime, pentru ca lectura să curgă muzical, și m-aș bucura ca acele pasaje importante pentru voi să vă rămână în minte precum un refren îndrăgit.
Îmi doresc mult ca cei mici să se simtă împuterniciți parcurgând dialogurile din carte, să prindă curaj de a exprima sincer ceea ce simt. Și m-aș bucura ca mamele să prindă încredere în copiii lor că vor crește buni și împliniți, înțelegând că nicio relație nu e perfectă. Și chiar dacă apare zbuciumul, întorcându-ne la conectare, rămânem sinceri și trăim autentic.
Citind atât de multe cărți pentru copii de-a lungul anilor, am ajuns să le apreciez altfel, simțindu-le cu adevărat bune pentru copii, pe cele care sunt bune și pentru părinți. Așa că atunci când am pornit pe calea Dialogurilor sincere, am plecat înainte de toate de la această premiză. Aceea de a trezi emoții și de a fi relevantă atât de-o parte cât și de cealaltă. Găsind relaționare și vindecare.
Pentru mine, publicarea acestei cărți cred că e cel mai curajos lucru pe care l-am făcut vreodată. Am scris Dialogurile în cea mai încordată și neliniștitoare perioadă de început a pandemiei, când niciunora dintre noi nu ne-a fost ușor. Atunci când situațiile din casa noastră au devenit tot mai tensionate și în care am văzut realmente cât de important e să ne privim just realitatea. Să nu ne întoarcem unii împotriva celorlalți, ci să rămânem acordați, exprimând sentimente, recunoscând greșeli și arătând empatie.
Am scris cartea din realitatea noastră. Însă citind scriptul, prietenii mi-au spus că e și realitatea lor. Alte cunoștințe s-au regăsit și ele, toți cei care au citit măcar o parte dintre dialoguri s-au recunoscut printre rânduri. Poate s-au simțit mai puțin vinovați că nu sunt părinți perfecți și nici copiii lor nu sunt. Dar și-a luat fiecare de acolo ce aveau nevoie să fie bine împreună.
Îmi sare inima din piept, numai gândindu-mă că în scurt timp va fi citită și de către voi. Și aș fi cea mai fericită să știu că paginile ei ar putea deveni și pentru voi însemnate! Revin curând cu noi detalii despre ea, bună și frumoasă așa cum e, iar între timp vă las cu o scurtă incursiune, să vă fac și mai curioși 😉
Despre carte am scris mai multe aici, unde găsești detalii despre cele 6 dialoguri incluse în carte. În plus, aici poți citi despre Atelierele creative ce însoțesc dialogurile. Așa că te invit să rămâi aproape, întrucât în următoarele săptămâni o vei putea precomanda pe site-ul Editurii Cartemma.
Dacă articolul a fost relevant pentru tine, te invit să îl distribui pe facebook aici: