În ziua de azi, telefonul pare o prelungire a sinelui de care cu foarte mare dificultate ne putem desprinde. E normal să ne placă. Ne oferă lumea direct la vârful degetelor și, parcă, pentru orice nevoie sau dorință există o aplicație gata să ne satisfacă.
Ei bine, până acum, niciodată nu am contorizat numărul aplicațiilor instalate în propriul telefon, iată că peste 120 își găsesc loc pe ecrane. N-aș fi zis că am nevoie de atâtea și, totuși, n-aș renunța la niciuna!
Ba din contra, pe unele pe găsesc atât de utile încât am decis să împărtășesc aici despre ele, căci instalate și folosite la nevoie, ar putea fi exact ajutorul de care ai nevoie în cele mai complicate situații. Toate sunt gratuite și se găsesc atât de AppStore cât și pe Google Play.
- Apel 112 – Aplicația permite transmiterea automată a coordonatelor geografice de pe telefonul mobil al persoanei care raportează un caz de urgenţă, pe teritoriul României, direct către Serviciul 112 cu cea mai pună precizie posibilă. Cu o singură apăsare de buton, intri în legătură cu un operator abilitat în caz de urgențe.
- Prim ajutor – Aplicația dezvoltată de către Crucea Roșie oferă sfaturi simple, ușor de pus în aplicare de către orice persoană, indiferent de vârstă sau de competențe. Prin intermediul textelor sau imaginilor, prezintă intervenții de prim ajutor în diferite situații. E un ghid util de avut mereu în buzunar.
- Alertele mele cutremur – Aplicația de avertizare în momentul producerii cutremurelor oferă alerte care ar putea fi de ajutor pentru a te pune la adăpost înainte de momentul propagării undelor de șoc. Găsești locația exactă a cutremurelor, adâncimea și distanța față de tine.
- Măsurare – Aplicația care îți e de ajutor pentru a aprecia rapid mărimea obiectelor reale și distanța între diferite puncte de reper stabilite de către tine, atunci când nu ai la îndemână o ruletă. În plus, are și funcție de boloboc și chiar dacă nu sunt meșter priceput, deseori am găsit foarte utilă măsurătoarea din aplicație.
- Traducere – Aplicația de la Google Translate este „aur pur”! Indiferent de limbă, ai la vârful degetelor disponibilă traducerea, atât scrisă cât și orală, care să te scoată din orice situație dificilă cu bariere în comunicare.
Mă opresc aici, deși aș mai adăugat și altele în listă. Le amintesc doar, iar dacă îți par interesante, te invit să afli mai multe despre fiecare: Google maps (ghidare și hărți online și offline), Shazam (descoperă muzica), Google foto (fototecă online), My calendar (Urmărire mestruație), Tpark (plata parcare, vignetă, etc), Canva (design conținut media), Splice (editare video), Collect (documente zip), Stocard (portmoneu online de carduri), iVCam (folosește camera telefonului pe post de webcam la calculator/laptpop), etc.
Știu, sunt multe și mereu apar altele și altele, pentru nevoi despre care încă nici nu știm că le avem. Și poate, cel mai mult ne plac pentru că le simțim în controlul nostru, deși, cârcotașii ar spune că lucrurile stau exact invers.
Ia-ți și tu câteva minute să-ți verifici ecranul telefonului, dacă n-ai făcut-o deja instinctiv, și întreabă-te: cine e mai câștigat din toată „afacerea” asta? Utilizatorul sau dezvoltatorul de aplicații?
Dacă articolul a fost relevant pentru tine, te invit să îl distribui pe Facebook aici: